Пътувай вкусно

Болоня – кулинарната столица на Европа

Италианска храна, Болоня

 

Болоня е считана за кулинарната столица на Италия. Местните ястия са любими не само на италианци, но и на цяла Европа, а и отвъд океана. Ето кои са най-известните храни и напитки в Болоня:

Талиатели с рагу. Отивайки в Болоня, не поръчвайте спагети болонезе. Освен ако не искате да ви гледат подозрително, намръщено или пък с насмешка. Жителите на Болоня ядат талиатели. Спагетите са типични за южна Италия, а в северна Италия местните обичат домашно приготвена паста от бяло брашно и пресни яйца, нарязана на различна дължина и ширина. Рагуто пък е любимият сос в Болоня, който се приготвя от месо и домати. Въпреки че в Европа е известен като сос болонезе, за местните той е рагу.

Тортелини. За произхода на тортелините съществува интересна легенда. Когато дъщерята на папата – Лукреция Борджия, посетила малкото градче Кастелфранко Емилия, близо до Модена,  съдържателят на гостоприемницата бил толкова впечатлен от красотата и, че една вечер надникнал през ключалката. Единственото, което видял, било пъпчето и. С времето той сътворил тортелините, които да изглеждат като пъпчето на папската дъщеря.  Дали това е вярно или не, е без значение, защото тортелините са много вкусни и могат да бъдат намерени във всеки ресторант в Болоня.

Мортадела. Болонците са много горди с тяхната мортадела, която често може да се види сервирана заедно с други местни специалитети като прошуто крудо от Парма и пармиджано реджано. Едно такова плато е обичайното студено предястия в Болоня. В миналото мортаделата е била храна за богатите и силни жители на града. Поднасяла се дори като сватбен подарък (на сватбата на Лукреция Борджия и Алфонсо I). Едва през XIX век , поради новите техники за производство, станала по-евтина и достъпна за всички.

Лазаня. Лазанята съдържа почти същите съставки както талиателите с рагу, но е съвсем нов свят от вкусове. Състои се от подредени слоеве прясна домашна паста с яйца и бавно приготвено рагу. Сервира се както в обикновените вечери след напрегнат работен ден, така и на официални поводи като рождени дни, дори годежи. Много градове в Италия претендират да са създателите на лазанята и Болоня е един от тях.

Джелато. Сладоледът не произхожда от Болоня, но градът значително е допринесъл за популяризирането му. Компанията, създала машината за сладолед,  позволяваща на хората да създават различни вкусове по цял свят, е със седалище в Болоня. Днес тя държи половината от световния пазар на машини за сладолед в света.

Друг изключително популярен десерт в Болоня е Дзупа Инглезе. Името си носи, защото представлява италианска версия на стар английски десерт, наподобяващ тирамису. Състои се от напоени с ликьор бисквити, покрити с ванилов крем и поръсени с какао.

По традиция италианските ястия се сервират с бяло или червено вино. Предпочитаните вина в Болоня за пиньопето, ламбруско и санджовезе.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *