Някъде из Европа

10 интересни факта за Болоня

Знаете ли, че…

  1. Болоня е столицата на Емилия Романя и се нарежда на 7-мо място по население в Италия със своите 380 хиляди жители.
  2. Историческият център на Болоня заема 141ха и е вторият по големина в Европа.
  3. Болоня е дом на най-старият университет в Западна Европа, отворил врати през 1088г. Там са учили Данте, Петрарка, Ерасмус, Коперник и много други.
  4. През XII и XIII век в града са построени 180 кули, от които до днес са запазени около 20. Най-известните от тях – Гаризенда и Азинели, са се превърнали в един от символите на града.
  5. Базиликата Сан Петронио е 5-тата по големина в света. Там е коронясан един император – Карл V и е погребана сестрата на Наполеон Бонапарт – Елиза Бонапарт.
  6. Аркадите, наричани още портици, оформят облика на града. Те са с дължина 38км!
  7. train bolognaБолоня е една от спирките на влака-стрела, свързващ северна и южна Италия. С луксозния влак пътуването от Болоня до столицата Рим ще ви отнеме само 2 часа, докато с кола най-краткият път е 376км и отнема 4 часа.
  8. Важно място в района заема автомобилната индустрия. Болоня е дом на марката мотоциклети Дукати. В града е основана и компанията Мазерати, чието седалище днес е в Модена. Офис в Модена има също Ферари. В близост до Болоня е и централният офис на Ламборгини.
  9. Болоня е считана за кулинарната столица на Италия. Не случайно носи прякорът „Тлъстата“. Традиционни ястия са талиатели с рагу, тортелини, лазаня и мортадела. Обърнете внимание: талиатели с рагу, а не спагети болонезе.
  10. Историческият център има доста старинен вид. Но бихте ли предположили, че Болоня има история от близо три хиляди години?Болоня, Италия

 

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *