Опознай родината, за да я обикнеш

10 от най-красивите църкви в България

Katedralata vyv Varna

1.Храм-паметник „Свети Александър Невски“ – гр. София

Храм-паметник „Св. Александър Невски“ се е превърнал в един от символите на България. Построен е на най-високото място в сърцето на столицата, а златните му куполи се виждат отдалеч. Камбанарията се извисява на 53 м височина, а 12-те камбани са излети и доставени от Москва. Звънът им се чува в радиус от 15 км.

Aleksandyr Nevski, Sofia

2.Катедралата „Успение Богородично“ – гр. Варна

Катедралата във Варна е втората по-височина църква в страната след храм-паметник „Св. Александър Невски“. Намира се на центъра на морската столица и привлича не само вярващи, но и много туристи със своята красива фасада и медни кубета. Част от иконите в нея са донесени лично от руския цар Николай II.

Katedralata vyv Varna

3.Боянската църква  – гр. София

Боянската църква се намира в квартал Бояна, София. Тя е част от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Впечатление правят стенописите, на които са изобразени Исус Христос, Света Богородица, светци, средновековни царе и царици. Боянската църква е построена в края на V и началото на VI век. Днес не е действаща църква като причината за това е запазване на старинните стенописи. За целта се поддържа специална температура и влажност на въздуха. Църквата е отворена за посетители.

Boyanskata cyrkva

4.Руската църква „Свети Николай“ – гр. София

Руската църква „Свети Николай“ се намира на центъра на София. Тя е един от задължителните за посещение обекти в столицата. Храмът е изграден в традициите на руската църковна архитектура, а днес се управлява от Московската патриаршия. Освен с красивата си архитектура, църквата привлича много вярващи и туристи с криптата си, където се намира гробът на архиепископ Соболев. Той се счита за чудотворец и посетителите отправят към него молби за помощ.

Ruskata cyrkva v Sofia

5.Църквата „Свети Висарион Смолянски“ – гр. Смолян

Църквата „Свети Висарион Смолянски“ показва, че в България има не само стотици древни храмове и манастири, пазещи дълговековна история, но и впечатляващи нови храмове. Строежът е завършен е през 2006г. и е израз на новото и модерното. Различава се от всички останали църкви в страната по своята архитектура. Тя е една от най-светлите църкви, тъй като има необичайно големи прозорци.

Cyrkvata v Smolyan

6.Църквата „Света София“ – гр. София

Църквата „Света София“ се намира в столицата в непосредствена близост до храм-паметник „Свети Александър Невски“. Тя е една от най-старите църкви в града. Построена е през VI век по времето на византийския император Юстиниан на мястото на некропола и няколко по-стари църкви. По време на османското владичество е преустроена в джамия, а стенописите й са заличени. Днес тя отново е действащ православен храм.

7.Храм-паметник „Света Петка Българска“ – с. Рупите

Храм-паметник „Св. Петка Българска“ е построен със средставата на пророчицата Ванга в непосредствена близост до къщата, в която е живяла. Голям брой посетители идват, заради връзката й с Баба Ванга, при която за помощ и съвети се стичали много вярващи не само от България, но и от чужбина. От обикновени хора до политически елит – Баба Ванга приемала всички, въпреки умората от постоянно извиващите се пред дома й опашки.

Rupite

8.Църквата „Света Неделя“

Църквата „Света Неделя“ е поредната задължителна спирка при обиколката на София. До началото на миналия век тя се е наричала „Свети Крал“, защото там се съхранявали мощите на сръбския крал Стефан Урош II Милутин. Раклата с мощите му се съхранява в храма и днес и може да бъде видяна от посетители.

Sveta Nedelya, Sofia

9.Храм „Свети четиридесет мъченици“ – гр. Велико Търново

Средновековната църква „Свети четиридесет мъченици“ е построена по време на Второто българско царство, по-късно е преустроена в джамия, а след Освобождението отново е превърната в православен храм. В нея се съхраняват мощите на царете Калоян и Иван Асен II, цариците Анна Мария и Ирина Комнина, както и колони с надписи от хан Омуртаг и цар Асен.

10.Ротондата „Свети Георги“ – гр. София

И за финал отново да се върнем в София. Ротондата „Свети Георги“ е достигнала до нас от времената на римляните. Счита се, че е построена по време на римския император Константин Велики. През вековете е служела за православен храм, мюсюлманска джамия, мавзолей и днес отново за църква. Освен с историческото си значение, ротондата може да се похвали и с уникално местоположение – тя е разположена в двора на Президентството на Република България.

Rotondata Sv. Georgi, Sofia
Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *