Опознай родината, за да я обикнеш

12 места в Родопите, които трябва да видите

Chudnite mostove

1.Триградското ждрело и пещерата Дяволското гърло

Trigradsko jdrelo

Триградското ждрело е „прокопано“ от водите на река Триградска. Тя си проправя път между високите 300 – 350 метра отвесни скали, за да влезе в Дяволско гърло, където с гръм и трясък се спуска нейде в земните недра. Така пещерата се оказва дом не само на прилепи, но и на най-големия пещерен водопад на целия Балкански полуостров.

2.Дяволският мост над река Арда

Dyavolskiyat most nad reka Arda

Легенди разказват как в градежа на Дяволския мост може да бъде разпознат лика на Дявола и неговата стъпка. Дали това е вярно или не, оставям да проверите сами. За мен е трудно да свържа Дяволския мост и обкръжаващата природа с Дявола, в съзнанието ми тази запечатана картина изплува по-скоро като късче от Рая.

3.Чудните мостове

Chudnite mostove

Чудните мостове са внушителни скални образувания, които както напомня името им наподобяват мостове. Според легендата са сътворени от змей, а според науката някога там се намирала пещера, която постепенно се рушала и вследствие на откъсналите се части от нея се оформили мостовете.

4. Бачковски манастир

Bachkovski manastir

Бачковският манастир е вторият по големина и значимост манастир в България и един от най-посещаваните. Закътан в котловина, заобиколен от върховете на Родопите, той носи усещане за уединение и смиреност. Посетете го като вярващи, а не като туристи, запалете свещичка и отправете молитва, откъсвайки очи от обектива – така ще усетите мястото най-силно.

5.Язовир Въча

Язовир Въча

Язовир Въча е закътан между величествени Родопски хълмове, а цветовете на заобикалящите го гори се отразяват в кристално чистите му води. Дълъг е забележителните 18 км, а пътят криволичи точно до него и открива невероятни гледки.

6.Ягодинската пещера и Буйновското ждрело

Bujnovsko jdrelo

Ягодинската пещера е една от най-дългите у нас. Днес може да се включите в туристическа обиколка, за да разгледате частица от красотата на подземния свят, но в миналото (през медно-каменната епоха) там са намирали подслон предците ни. Отивайки до пещерата няма как да пропуснете и Буйновското ждрело – най-дългото ждрело в България.

7.Връх Снежанка

Snejanka

Връх Снежанка с намиращата се на него телевизионна кула са се превърнали в символ на Пампорово. От върха се спускат над 35 ски писти. Изкачването както до върха, така и до панорамната площадка на кулата е съвсем лесно – било то пеша, с лифт, велосипед или кола, а до върха на кулата ще ви отведе асансьор. Струва си да изпиете чаша кафе или чай на фона на разкриващата се 360-градусова панорама.

8.Широка лъка

Shiroka lyka

Първата неделя на месец март в Широка лъка се случва нещо необичайно. Селцето се изпълва с чудати същества, облечени в кожи, размахващи дървени саби и дрънкащи с камбани. Става въпрос за ежегодния кукерски фестивал. На този ден като фон, а през останалото време на годината – акцент при посещението, са запазените типични родопски къщи.

9.Перперикон

Перперикон

Перперикон или Перперек е древен тракийски град, където се извършвали свещени ритуали, принасяли се жертви на боговете, правели се предсказания. Не малко от онези далечни времена е стигнало до нас, но изсечените камъни дават само лек тласък на въображението, което може да ни отведе в света на боговете, жриците и култа към тях.

10.Каньонът на водопадите

Kanyonyt na vodopadite

Екопътеката „Каньонът на водопадите“ е особено красива през пролетта, когато река Еленска е най-пълноводна. Тогава бученето на реката и на над четиридесетте водопада по пътя й, придружено от шумоленето на гората и чуруликането на птиците е най-силно.

11. Асенова крепост

Asenova krepost

Асеновата крепост е сред най-добре запазените средновековни крепости у нас. За нас тя е българска крепост, свързвана най-вече с името на цар Иван Асен II, но надали често се замисляме, че там търсели убежище претенденти за османския престол, рицари кръстоносци, византийци и преди тях римляни. Крепостната църква „Св. Богородица Петричка“ е останала непокътната през вековете и до днес приема посетители.

12.Кръстова гора

Krystova gora

Кръстова гора е едно от най-мистериозните свети места у нас. Казвам мистериозни, защото в местността върху всяко едно камъче може да бъде забелязан издълбан кръст. И това ако не е мистерия…

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *