Някъде из Европа

5 места в Солун, които трябва да посетите

Солун, Гърция

5. Пазарът

Солунският пазар не е за всеки. Той е мръсен, пренаселен, из въздуха се носи мирис на месо и риба. Но пък затова е толкова интересен. Там ще намерите какви ли не пресни продукти. Засуетени продавачи разфасоват прасета, продават свински глави и карантия, на съседната сергия надолу с главата е провесено пиле, рибари носят ежедневния си улов, а наред с рибата са наредени октоподи и други морски дарове.

Пазарът в Солун

Защо да го посетите?

Защото е колоритен, защото това е автентичният Солун и автентичната Гърция, защото е различен, защото картината ще се запечата в ума ви.

4.Църквата „Св. Димитър Солунски“

Църквата „Св. Димитър“ е една от най-значимите в Солун. Тя пази дълголетна история. Като петокорабна базилика е построена през VII век – малко преди създаването на България. В нея са съхранени мазайки и фрески от византийско време и това я прави част от културното наследство на ЮНЕСКО. В нея се съхраняват мощите на Свети Димитър, който е патронът на Солун.

Църквата Свети Димитър в Солун, Гърция

Защо да я посетите?

Посещението на църквата „Св. Димитър“ си заслужава, заради нейното религиозно и историческо значение. Не пропускайте да посетите и криптата – тя се намира точно под олтара. Счита се, че там е убит Св. Димитър. Днес в криптата се помещава археологически музей, в който можете да видите запазени части от византийски мозайки.

3.Квартал „Лададика“

Старата част на Солун е едно от най-приятните места за разходка в града, редом с крайбрежната алея. Лададика е бил търговски квартал и е приютявал магазини и складове за зехтин. Оттам идва името Лададика – лади на гръцки означава олио. Кварталът в архитектурно отношение е запазил облика си от XIX – XX век с павираните улички и цветни сгради.

Лададика, Солун, Гърция

Защо да го посетите?

Лададика е мястото, където са съсредоточени най-хубавите таверни, кафенета и барове. Отидете там вечер, но не закъснявайте, защото заведенията обикновено са пълни и трудно ще си намерите места.

2.Площадът на Аристотел

Площадът на Аристотел е сърцето на града. Той е мястото, на което ще срещнете солунския елит, но в същото време е място, където се разхождат обикновените солунчани, прекарват времето си безгрижни тийнеджъри, снимат се туристи. Заобиколен е от красиви сгради, в някои от които се помещават луксозни хотели, кафенета и сладкарници, а от едната си страна е отворен към морето.

Площадът на Аристотел в Солун, Гърция

Защо да го посетите?

За да хванете Аристотел за палеца. На площада се намира бронзова статуя на Аристотел.  Според поверието, ако докоснете палеца на левия крак на древногръцкия филосов, това ще ви донесе мъдрост и благоденствие.

1.Бялата кула

Бялата кула е безспорно символът на Солун. Няма как да отидете в Солун и да не я видите, макар и само отвън и в далечината. До нея води оживен крайбрежен булевард, но можете да повървите пеша покрай морето или пък с велосипед по велоалеята.

Бялата кула в Солун, Гърция

Защо да я посетите?

Защото е емблемата на града, защото разходката дотам е изключително приятна и защото от нея се разкриват гледки към морето и града.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *