Хърватска

5 неизвестни факта за Риека

Rijeka, Croatia

 

Риека е най-големият пристанищен град в Хърватска, който привлича туристи от цяла Европа със своите австро-унгарски замъци, венециански къщи, барокови катедрали, римски крепости и бетонни постройки в стил „Тито“. Освен с разнообразна архитектура, Риека може да се похвали с изпълнена с обрати история, довела до днешния й мултинационален облик. В днешната статия няма да си говорим за забележителности, а ще споделим с вас някои по-малко известни факти, които може би не знаете.

1.След разпадане на Австро-Унгарската империя, Риека се превръща в повод за конфликти между Италия и Югославия (тогава Кралство на сърби, хървати и словенци). По това време 65% от населението на града е италианско, а останалите жители, както и тези на съседните градове и села, са хървати. В резултат от неразбирателството между двете страни, Риека се обявява за независима държава. Тя подкрепя борбите на другите народи за независимост и е първата страна в света, официално признала Съветска Русия.

2.Днес Риека принадлежи към Хърватска, а официален език е хърватският. Но т.нар Фиумано – уникален венециански диалект, е все още жив. Проучванията сочат, че Фиумано се говори от 20 000 души от населението на града!

3.Пристанището играе ключова роля в живота на града. Икономиката на Риека се крепи главно върху морския транспорт и корабостроенето. В Риека се намира корабостроителницата „3-ти май“, която преди войната със Сърбия е давала хляб на 4 500 работници. След настъпилата вследствие на войната икономическа криза дейността на корабостроителницата постепенно се възстановява и днес там работят почти 3000 души.

4.Заради пристанището си, Риека винаги е била събирателна точка на хора, идеи и влияния от цял свят. По времето на социализма в града зазвучават непознатите звуци на пънк, рок и рейв музиката. Тук през 1977г се състои първият пънк концерт в Източна Европа.

5.Риека е избрана за Европейска столица на културата за 2020г. Програмата, която доведе до спечелване на престижната титла, цели утвърждаването на Риека като град на културата и креативността. Предвидени са множество международни културни мероприятия като всички новости може да следите на специално създаден уебсайт.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *