Традиции, празници и обичаи

5 странни традиции за Коледа

Дядо Коледа на плаж в Австралия

1. В Австралия шейната на Дядо Коледа не задължително се тегли от елените. Той често им дава почивка, като на тяхно място идват шест бели кенгура. Поради австралийските жеги през декември Дядо Коледа често се появява по къси панталонки и със светли ризи с къс ръкав.

2. Коледа е един от най-светлите християнски празници и всички народи приготвят празнична вечеря, вместо ежедневната бърза храна. Коледното меню обаче може доста да варира – в Япония например празничната вечеря включва пържено пиле от KFC.

3. Не е тайна, че в Индия няма иглолистни гори. Замисляли ли сте се как тогава индийските християни (около 25млн души) украсяват елхите си? Е, намерили са решение – коледните дръвчета, които местните украсяват са бананови палми или мангови дървета. Листата от манго служат за декорация така, кактоФинладска сауна за Коледа боровите клончета у нас.

4. Интересна украса за елхата се среща и в Украйна. Там традиционно на коледното дърво се закичват малки паячета и паяжини. Според легендата едно бедно семейство нямало пари за коледна украса. Децата си легнали тъжни, но на другия ден, когато се събудили, елхата била покрита с фина паяжина, която, докосната от слънчевите лъчи, светела в златно и сребристо.

5. Финландските семейства за Коледа ходят на сауна. За финландците сауната е свещено място, където се случват много важни житейски събития – раждането на дете, лекуването на болест. След залез сауната е място, което се посещава от духовете на мъртвите предци. Освен това сауната се приема като символ на чистота.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *