Опознай родината, за да я обикнеш

5 важни за България места извън границите й

Самуиловата крепост в Охрид

1.Местността Онгъл

Местността Онгъл е мястото, където започва историята на днешна България. Тя се разполага между реките Дунав, Прут и Серет и на това естествено укрепено място се състои една от най-важните битки между българи и византийци. Вследствие на победата на българите се ражда България, между Дунава и Стара планина се заселват българите, чиито потомци живеят по тези земи и до днес.

2.Охрид

Охрид е играл важна роля в почти цялата историята на България. Той е бил едно от най-важните културни и просветни средища у нас. За известен период в Охрид е била преместена и столицата на България, откъдето управлявал могъщия владетел Самуил. Днес се намира на територията на Република Македония.

3.Одрин

Край Одрин се състоят две изключително важни в историята на България битки – битката на цар Калоян с кръстоносците и обсадата над Одрин по време на Балканската война. И в двата случая героизмът на българския войник води до военни успехи и смайва Европа, която дълго говори за показаната храброст и военно майсторство.

4.Дойранското езеро

Край Дойранското езеро се състои най-бляскавата победа на българската армия по време на Първата световна война. Дивизията на генерал Вазов се изправя срещу английски, френски и гръцки дивизии, съотношението на силите е многократно в полза на противника, който за разлика от българския войник е добре нахранен, облечен и въоръжен. Въпреки всичко геройството на българина побеждава и изписва една от най-светлите страници във военната ни история.

5.Западните покрайнини

Не е тайна, че България във всички посоки граничи с български земи. Но къде с обезбългарени селища, къде със забравило народността си население, тези земи сякаш все повече се отдалечават от България. Изключение правят Западните покрайнини. Жителите на Цариброд, Босилеград и Пирот не само не забравят своите корени, но и търсят все повече пътища за сближаване с България.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *