Традиции, празници и обичаи

8-ми март

8-ми март

8-ми март е празник, който се чества масово не само в България, но и в много други страни по света. Децата в детските градини и училищата създават с ръцете си подарък за мама, рисуват и надписват картички, подаряват цветя. С годините у много хора се затвърждава мнението, че 8-ми март е ден на мама и че на този ден празнуват само жените, които вече имат свои деца. Но това не е съвсем правилно.

8-ми март е Ден на жената, а не на мама. Празникът няма нищо общо с майчинството и семейния статус, той е свързан с гражданските, политическите и икономическите права на жените. Жените са извървяли дълъг път към получаване на равностойни права с мъжете. Важна крачка от този път са направили на 8-ми март 1857 г. в Ню Йорк. На този ден работнички от шивашки и текстилни предприятия протестират срещу ниските заплати и лошите условия на труд. Събитието е важно, защото дава тласък в борбата на жените за равенство и по-добър живот.

През 1917 г. отново на 8-ми март жени в Русия организират демонстрация срещу глада и войната.

В началото на ХХ век 8-ми март започва да се чества като Ден на жената, но постепенно празникът замира. Отново добива популярност през 60-те години на ХХ век, когато се активизира движение в подкрепа на правата на жените.

През 1965 г. в СССР 8-ми март е обявен за официален празник на жената. До ден днешен в Русия и някои други страни от бившия СССР 8-ми март е официален празник и почивен ден. В България на 8-ми март работим, но това не лишава представителките на нежния пол от цветя и специално внимание.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *