Пътувай вкусно

Баварска кухня

Bavarska kuhnq

Ако някой ви каже, че баварската кухня не започва и свършва с наденица, вероятно греши. Германците и в частност баварците обичат наденички и бира. Ако отидете в някое традиционно местно заведение, ще ви бъде доста трудно да поръчате нещо друго. Менюто с основните ястия може да е дълго цяла страница, че и повече, но нищо чудно, освен различните видове наденица, да не откриете нищо друго.

Една от най-любимите наденици в Бавария е нюрнбергската. Тя е дълга между 7 и 10 см и тежи 25 грама. Малките й рамери я правят особено хрупкава. За приготвянето й се използва висококачествено свинско месо и смес от подправки, сред които важно място заема майораната. Сервира се с кисело зеле, настърган хрян и хлебче или с картофена салата.

Не по-малко любима е мюнхенската наденица – вайсвурст или в превод бяла наденица. Бялата наденица съдържа телешко и свинско месо, овкусени с лук и магданоз. Традицията повелява да се яде преди 12:00 на обяд. Консумира се с горчица, бретцел и типично по немски – чаша бира. Не се притеснявайте, че още няма обяд – в Германия това е обичайно, особено през уикенда.

Понеже няколко пъти споменахме бирата, няколко думи и за нея. Баварците я считат за храна и казват, че не биха могли да си представят живота без нея. Пият я в големи чаши – така наречените масове, които имат вместимост от 1 литър. В Бавария има около 700 пивоварни. Никъде другаде в света няма толкова много производители на бира на единица площ!

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *