Пътувай вкусно

Белгийски вкусотийки

Belgiiski vkusotiiki, shokolad

Ако сте решили да посетите Белгия, няма как да не опитате прочутия белгийски шоколад. Традиционно той е с богат какаов вкус и аромат, които ще ви изпълнят с неочаквани емоции. Белгийците обичат шоколада и не се страхуват да експериментират с него. Из шоколатиерниците ще откриете освен традиоционните тъмен, млечен шоколад и шоколад с ядки и много нестандартни решения – билков шоколад, шоколад с аромат на лавандула и дори шоколад с люти чушки. В цялото това разнообразие опитайте и черен шоколад с поне 70% какао – вкусът е неповторим.  Дълбокият какаов аромат ще усетите още в горещия шоколад и дори в шоколадовия топинг, с който белгийците заливат гофретите. Посетете някоя от световно известните шоколатиерници Пиер Мардолини, Леонидас, Нойхаус. Цената на шоколадовите изкушения е висока, но пък качеството си заслужава.

Не по-малко любим и типичен за Белгия десерт са гофретите. Цената на една гофрета е приблизително 4 евро, но пък смея да твърдя, че белгийците правят най-вкусните гофрети в целия свят. При тях разнообразието също е огромно – може да опитате гофрета с шоколад, сладко, сметана, ягоди, банани и какво ли още не.

Waffles

Освен с десерти, Белгия се слави и с изтънчените си ресторанти, които предлагат по нещо за най-капризния вкус. Ако имате възможност да посетите някой от тях, опитайте някой специалитет с миди. Белгия е морска страна и мидите са лесно достъпна и предпочитана храна. Населението се храни с тях от незапомени времена, а мидите с пържени картофи са се превърнали в символ на традиционната белгийска кухня.

Seafood

Белгийците се гордеят със своите пържени картофки. За рецептата спорят с французите, но ако ги попитате, ще ви кажат, че пържените картофи са белгийско изобретение. За приготвянето им има две тайни – пърженето и мазнината. Характерно при пърженето е, че всъщност се пържат два пъти – веднъж на по-слаб огън, за да станат меки отвътре, и още веднъж в силно сгорещена мазнина, за да придобият хрупкава коричка отвън. А като казвам мазнина, не си представяйте олио. Белгийците използват животинска мазнина. Пържените картофи, които ние опитахме, бяха изпържни в лой (имаха доста необичаен вкус…). В Белгия има специални заведения за пържени картофи, а миризмата на животинска мазнина се стеле дори из централните улици на Брюксел.

Fries

А напитките на Белгия са две – горещ шоколад и бира. Бирата е една от най-добрите в Европа и света. Характерни за нея са дълбокият вкус и силният ѝ аромат. Разнообразието е голямо, а в страната има цели 180 пивоварни. В миналото приготвяна от монасите в манастирите, тя от векове е любимото питие на белгиеца, който пие средно 84 литра годишно.  В столицата Брюксел има дори музей, посветен на бирата. Вкусът ѝ е толкова по-силен и богат от този на българските бири, че човек би казал, че това е съвсем друга напитка.

Belgium Beer

 

 

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *