Опознай родината, за да я обикнеш

Благоевград – центърът на Югозапада

Благоевград

Благоевград е административен и културен център на Югозапада. Той е един от най-слънчевите градове в България. Освен с много слънчеви часове през годината, климатът на Благоевград се отличава с кратка и мека зима и дълго и сухо лято. Особено подходящ за разходки е през пролетта, когато природата вече се е събудила за нов живот, докато на други места в страната все още преобладават зимните пейзажи.

Градът черпи енергията си от младостта. Той е университетски център и привлича хиляди студенти. По улиците му се усеща оживление, места за забавление не липсват. По централните улици на Благоевград има много кафенета, ресторанти, лъскави витрини и най-големият мол в югозападна България – Ларго.

Недалеч е разположен квартал Вароша. Там някога са живеели българите, докато останалата част от града е била населена с турци. И до днес кварталът е запазил възрожденския си облик.

Прохлада през летните дни жителите на Благоевград търсят в парк Бачиново. Той е разположен по поречието на р. Бистрица и има дължина 2,5 км. Парк Бачиново разполага с пешеходни алеи, детски площадки и езеро – дом на лебеди, патици и гъски. За любителите на водни спортове и забавления любими места са плувният басейн и аквапаркът.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *