Някъде из Европа

Букурещ – Малкият Париж

Букурещ

Столицата на Румъния се намира на едва 70 км от Русе, но пътят от София до нея трае около 6 часа с автомобил. Наскоро и големият стартъп Flixbus откри своя линия между двете столици, като ги свързва по 2 пъти дневно срещу сумата от около 22 лв на посока.

Впечатление прави, че пространството между р. Дунав и Карпатите не се различава особено от това на другия бряг на реката. Ако не са надписите на латиница и тук таме някое румънско знаме, възможно е и да не разберете, че сте излезнали от пределите на Северна България.

За придвижващите се с автомобил из града преживяването може да се окаже доста изнервящо поради хаотичността и натовареността на градските пътища. Негова алтернатива е ползването на метро.

Пътуването с метро в Букурещ се заплаща отделно от останалия градски транспорт, но е по-евтино от това в София и предлага доста комбинации с билетите (например нормалният билет струва 5 леи (около 2,30 лв) и е валиден за 2 пътувания в рамките на 6 месеца; отделно от това може да се закупи и комбиниран билет за група от 3, 4 или 5 пътници). Макар тукашното метро да е по-старо от софийското и да обслужва 4 линии (в процес на изграждане са още 2),  мотрисите му се движат на по-големи интервали, а самите станции построени през социализма са тесни и сравнително мръсни.

За използването на наземния транспорт е необходимо да се закупи специална магнитна карта, която се зарежда на гишетата за градски транспорт покрай някои от спирките.

Повечето забележителности на града се намират в центъра и близо до тях могат да се намерят под наем изгодни апартаменти за по някоя друга нощувка. За отправна точка по-надолу ще използвам площад (пиаца) „Университaтe“ (Piata Universitate), в чийто подлез има и метроспирка.

Площадът е заобиколен от сградите на Националния театър (Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale“ Bucureşti) с намиращите се в градинката му фигури на герои от пиесите на Йон Лука Караджиале; високо извисяващият се социалистически хотел „Интерконтинентал“, както и от централния корпус на Букурещкия университет. Любопитно е, че сградата на висшето заведение е построена върху старо гробище, в което са били погребвани жертвите на голямата чумна епидемия от Средновековието. За построяването на сегашната му сграда, както и за тази на концертната зала „Атенеум“, братя Евлоги и Христо Георгиеви даряват крупни средства. Впрочем, говорейки за българска връзка, редно е да се спомене, че малко зад театъра преминава булевард „Христо Ботев“, а само на още няколко преки по-надолу – на ул. „Василе Ласкар“ 32, се намира и красивата и реновирана къща на братя Георгиеви (понастоящем там се помещава Търговското представителство на Р. България).

Пиаца Университате, Букурещ

Ако от пиаца „Университате“ тръгнете на запад по бул. „Кралица Елизабета“ (bulevardul „Regina Elisabeta“), ще видите сградата на Военния клуб (Cercul Militar National), а малко след него е и красивият централен парк „Чишмиджиу“ (Рarcul Cișmigiu).

От южната страна на пиаца „Университате“ започва стария град на Букурещ. Тук могат да се видят останки от старата резиденция на Влад Цепеш (прототипът на граф Дракула), пасажът Мака-Вилакрос (pasajul Macca-Vilacrosse), Националната банка (Banca Naţională a României), красивото кафене „Les Bourgeois“.

Старият Букурещ и кафене Les Bourgeois

Старият град е  осеян с ресторанти, кафенета и барове и през нощта е изпълнен с много живот. Тук е букурещкият еквивалент на софийския бул. „Витоша“ – strada “Lipscani”, както и strada “Gabroveni” – кръстена по този начин заради многобройните габровски търговци, заселили се тук през 18 и 19 век.

За любителите на книги препоръчвам посещение в книжарница „Карусел“ (Cărturești Carusel), намираща се на ул. „Липскани“, където всеки може да хване някоя нова книга, да си поръча кафе или чай и да поседне на горния етаж да чете на спокойствие.

Нощен Букурещ и книжарница Карусел

В периферията на Стария град тече река Дъмбовица (Dâmbovița), а непосредствено до нея е известната пиаца „Унирии“ (piața Unirii). Площадът на Съединението е възлова транспортна точка и на него се намира приятна малка градинка и основната част от фонтаните, които красят огромния булевард, водещ към най-популярната забележителност в столицата.

От източната страна на пиаца „Унирии“ се намират Съдебната палата на Букурещ (Tribunalul București) и Националната библиотека (Biblioteca Naţională a României). В югозападната част е  Румънската патриаршия.

Тръгвайки на запад по големия булевард, заради който режимът на Николае Чаушеску събаря  огромен брой къщи, се открива площада на Конституцията (Piața Constituției), а зад него се извисява най-популярната забележителност в Букурещ – Палатът на парламента (Palatul Parlamentului). Това е втората най-голяма административна сграда в света след Пентагона в САЩ. В тази огромна сграда се помещават двете камари на румънското народно събрание, Конституционният съд, както и няколко музея. Строителството й започва през 1984 г. и поглъща огромно количество пари и местни материали. След падането на режима на Чаушеску има предложения изгладуваната от румънския народ сграда да бъде срината, но поради напредналото развитие на проекта прагматизмът надделява и сградата бива запазена и  довършена. Част от нея е отворена за посетители придружени от гид. На гърба на Парламента в момента се строи най-големият православен храм на Балканите, който цели да засенчи по размер тези в София и Белград. Наблизо, в квартал „Котрочени“, е и Президентството на Румъния (Palatul Cotroceni).

Ако се разходите към южните квартали на града, може да се отбиете в централното гробище „Белу“ (Cimitirul Bellu), където се намира и впечатляващата гробница на братя Евлоги и Христо Георгиеви.

На север от площад „Университате“ е разположена концертната зала „Атенеум“ (Ateneul Român), за построяването на която са допринесли с даренията си много българи, включително и с доста щедра финансова помощ от страна на братя Георгиеви.

Атенеумът в Букурещ

Продължавайки още на север по главния булевард ще стигнете до площада на Победата (Piata Victoriei), където са сградата на румънското правителство (Guvernului României) и модерният природонаучен музей „Антипа“ (Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“).

Не напразно Букурещ бива наричан Малкия Париж. По подобие на френската столица и тук има Триумфална арка. Ще я срещнете като тръгнете от площада на Победата в северна посока по главния булевард.

Арката в Букурещ

Непосредствено до Арката е входът на най-големия парк в града – Херастрау (Parcul Herăstrău). След смъртта на последния румънски крал в началото на 2018 г. паркът е прекръстен на Парк „Крал Михай I Румънски“ (Parcul Regele Mihai I al României), но за местните винаги ще остане популярен със старото си име. В началото му започва алея „Майкъл Джексън“. Той е първият голям западен изпълнител, който идва да изнесе концерт в Румъния след падането на комунизма. От дясната страна на алеята се намира Японската градина, а малко по – надолу по близките алеи се изреждат бюстове на значими исторически личности, сред които ще се натъкнете и на този на Христо Ботев. Продължете още надолу докато стигнете величественото езеро.

Парк Херастрау в Букурещ

Разходете се по алеята успоредна на брега на езерото Херастрау в слънчев пролетен ден и вижте Oстрова на розите (Insula Trandafirilor). На него е изграден един малък площад и е заобиколен от бронзови глави, посветени на създателите на Европейския съюз.

В края на Острова на розите от лявата страна е разположен входът към Музея на селото (Museu Rural), където са пресъздадени традиционни къщи от всички краища на страната. От дясно започва по-комерсиалната част на парка, в която има множество дребни заведения за хранене, както и известните Нощен клуб БОА, „Хард Рок Кафе“ и Бирария Х (Beraria H), където често може да се насладите на участие от някое от големите имена на румънската поп музика.

В тази част на Херастрау срещу скромна сума е възможно да се качите на някое от туристическите корабчета, които обикалят езерото.

Граничещи със западната част на парка са РомЕкспо, където се изнасят повечето големи концерти в Букурещ, както и сградата на Свободната преса (Casa Presei Libere).

Букурещ, Румъния

Близо до източната част на Херастрау е новият мол „Променада“, чийто покрив е озеленен и си заслужава там да поседнете за по едно кафе на свеж въздух. Непосредствено до него се извисява най-високата сграда в столицата към момента – небостъргачът Sky Tower.

Небостъргачът Sky Tower в Букурещ

На половин час северно от Малкия Париж е и новопостроеният „Терме“, в който се намират най-голямата палмова градина и най-големият градски плаж в Европа. Отворен е целогодишно и е разделен на три зони, в които се помещават няколко басейна; зона с водни пързалки; малки басейни с концентрация на соли от Мъртво море, литий, магнезий и калций; сауна; масажи и т.н.

Терме, Букурещ

 

Терме, Румъния

Автор: Петър Карагьозов

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *