Опознай родината, за да я обикнеш

Бунцево – едно от най-високите села в България

Село Бунцево не попада в туристическите маршрути, но там можете да усетите по един неподправен начин родопския начин на живот. Разположено на над 1500 метра надморска височина, то е едно от най-високите села в България.

selo Buncevo

Животът в Бунцево е труден, но природата е запленяваща и заради нея местните трудно биха напуснали родното си място. Селото е заобиколено от гъсти гори, които не само са красиви, но и дават препитание. Мъжете се занимават с дърводобив, а жените помагат с каквото могат (включително белят кората на отсечените дървета). Освен с дърводобив, ни направи впечатление, че местните се занимават и с отглеждане на гъби. Пъновете на отрязаните дървета служат за засаждане на кладница. Следващият път, когато купувате от тези вкусни гъби, погледнете къде са призведени – може да идват тъкмо от Бунцево.

Gledka ot selskata krychma v Buncevo

Селото не може да се похвали с много забележителности (освен разбира се с красивата си природа). Предпочитано място за посещение е кръчмата. Тя се намира в началото на селото, но не си представяйте някоя безвкусна селска кръчма. Интериорът е издържан в традиционен български стил, има тераса с гледки към родопските гори и върхове и към развъдника за балканска пъстърва, находящ се в непосредствена близост. В двора се отглеждат още гълъби и патици. А храната е отлична. Наречете я „био“, „еко“ или както желаете, но тя идва директно от градината, развъдника за риба и селяните, занимаващи се с животновъдство.

Gledka kym Rodopite ot Buncevo

На пръв поглед селото може би няма с какво да ви привлече като туристи, но е достатъчно да кажем, че пътувахме над два часа в едната посока само за да го посетим и определено не съжаляваме. Полюбувахме се на природата, на чистия въздух, на горите и поляните наоколо, хапнахме по една току-що уловена пъстърва, заредихме се с енергия.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *