Опознай родината, за да я обикнеш

Черепишки манастир

Тръгвайки от София, до Черепишкия манастир можете да стигнете с кола по два начина: през автомагистрала Хемус или през Своге. Пътят през магистралата е малко по-кратък като време и по-дълъг като километри, но който и от двата да изберете, ще ви отнеме приблизително час и половина.

Тук сме събрали малко полезна и интересна информация за Черепишкия манастир и неговата роля за запазване на българщината през вековете. Прочетете я и се убедете сами, че посещението му си заслужава.

Черепишкият манастир

Черепишкият манастир е играл важно значение като пазител на българщината столетия наред. Счита се, че е построен по време на Второто Българско царство, опожарен е след турското нашествие и както много други наши манастири – отново възстановен от местните жители. В Черепишкия манастир е намирал убежище Софроний Врачански, а също и дейци на БРЦК. Монасите не останали чужди на възрожденските идеи и воден от патриотични чувства игуменът на манастира основал Лютибродския революционен комитет. След Освобождението Черепишкият манастир е служел за вдъхновение на редица родни писатели като Иван Вазов и Алеко Константинов. Добре познатата ни баба Илийца от разказа „Една българка“ търси и намира последна надежда за изцеление на рожбата си именно там. По време на социализма Черепишкият манастир не изгубва своето значение, а напротив – там е преместена Семинарията, която е върната в София през 1989г. Днес сред тишината и спокойствието на Искърското дефиле Черепишкият манастир е място, където да намерим уединение и да се обърнем към духовното, да забравим градската суета и да погледнем навътре в себе си, да си спомним добродетелите, на които са ни учили като деца и да помислим какви хора искаме да бъдем.

 

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *