Опознай родината, за да я обикнеш

До Чекотинския манастир и Правец

Правец

Предстоеше топъл слънчев уикенд и след дългото стоене вкъщи, заради лошото време, бременността и раждането на дъщеря ми, нещо сякаш ни теглеше да потеглим на път. Притегателната сила се оказа, че идва от Правец или поне дотам решихме, че можем да стигнем с дете на година и половина и друго – на един месец.

Чекотински манастир
Чекотински манастир

Пътувайки натам, видяхме указателна табела с надпис „Чекотински манастир“. За него не бяхме чували нищо, но така или иначе нямахме точен план, който да следваме, просто завихме и поехме натам. Оказа се, че Чекотинският манастир е стар български манастир, историята му датира от времето на Второто българско царство. Комплексът се състои от църква, параклис и жилищни помещения. Някога е имало също магерница и училище, но те отдавна станали ненужни и били разрушени. Монасите ни упътиха към горска пътека, която води до аязмо, но с две малки деца ни се стори трудно да я преминем. Ограничихме се до това да разгледаме самия манастир. Стори ни се много спретнат и добре поддържан, сгушен в прегръдката на планината, която носи прохлада и спокойствие в първите летни горещини. В църквата запалихме свещ, снабдихме се с по някоя информационна брошура, а изпълнената със зеленина и цветя градина ни донесе усещане за уединение и смирение. Тишината скоро бе заменена от детски гласове, които ни подканиха да се отправим към Правец.

Чекотинският манастир
Долу вдясно се намира църквата

В съзнанието ми Правец е едно много носталгично място. От лидер в производстовото на електроника (небезизвестни са правешките компютри), Правец се превръща в поредното провинциално обезлюдяващо се градче. Обособената централна част и изградената пешеходна зона, заедно с паметника на Тодор Живков, напомнят по-добрите времена на града.

Езерото в Правец
Езерото край Правец

Но и днес в Правец има живот. Вече може да не произведжа компютри, но производството на техника продължава, развиват се и нови отрасли на икономиката като например туризмът. Строят се скъпи хотели, голф игрища, луксозни затворени комплекси. Градът се възползва от близостта си до столицата. Образованието също се развива – в гимназиите се изучават чужди езици и компютърни технологии, а по съвместна програма на американски университет  и ботевградското Международно висше бизнес училище в Правец се обучават студенти по бизнес администрация. А щом има образовани млади хора, значи бъдеще за града има.

Правец
Гледка към езерото и планината
Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *