Опознай родината, за да я обикнеш

До Златна Панега и Гложенския манастир

Река Златна Панега

Екскурзията, която ви предлагаме за този уикенд е в посока Луковит. Освен да разгледате града, можете да посетите множество забележителности, които да направят почивните ви дни интересни и вълнуващи. Ние се спряхме на пролома на река Златна Панега, пещерата Проходна и Гложенския манастир. Това обаче съвсем не са единствените забележителности в региона и ако разполагате с повече време, не се колебайте да откриете още интересни места.

Беседка край Златна Панега

Пътеката покрай река Златна Панега започва малко преди град Луковит. Тя преминава през множество мостчета, а отстрани са изградени красиви беседки със живописни гледки. Реката лъкатуши между окъпани в зеленина гори и високи отвесни скали. Водите на Златна Панега запленяват въображението със синьо-зеления си изумруден цвят, който се дължи на разтворен във водата калциев карбонат.

Златна Панега

След приятната и ободряваща разходка край реката, се отправихме към пещерата Проходна или както още е известна Очите на Бога. Наименованието „Очите на Бога“ идва от двете еднакво оформени дупки в тавана на пещерата, които имат формата на очи и през които навлиза светлина из цялата пещера. И както си разглеждахме внушително високата пещера, неусетно стигнали до нейния край, над нас се чу писък – не беше нито някой от прилепите, обитаващи пещерата, нито някоя птица, а човешки вик. Оказа се викът на ентусиаст, скочил с бънджи точно над главите ни. Погледахме още няколко скока, след което върнахме към колата.

Гложенски манастир

Не след дълго отпътувахме към Гложенския манастир. Той се намира в Тетевенския балкан, близо до село Гложене. Пътят се изкачва високо в планината, но пък с кола лесно се стига до самия манастир. Интересното при Гложенския манастир е, че той не е закътан и скрит в дебрите на планината, а напротив – извисява се като крепост на отвесни скали. Според легендата манастирът е създаден по времето на цар Иван Асен II от киевския княз Глож, били му дарени две села, които го издържали, а поклонници идвали чак от Румъния. По време на турското робство му били отнети селата и поради финансови затруднения позападнал. Дали поради своята непристъпност или поради възрожденския дух, който носели монасите там, Гложенския манастир се превърнал в любимо място на дякона Левски. До днес е запазено скривалището на Апостола, което ви препоръчваме да разгледате.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *