Някъде из Европа

Един приказен ден в Швангау и замъците Нойшванщайн и Хоеншвангау

Замък Нойшванщайн

Не знам дали е нещо необичайно или пък уцелихме такова време, но през всички дни, прекарани в Бавария, валя дъжд. И така на първата ми сутрин в Швангау се събудих от дъждовните капки. Слязох на закуска, където човек можеше да се наслади на типична баварска атмосфера, музика и храна (а и останалите посетители бяха все германци). Похапнахме обилно – вурстчета, сирена, йогурт с плодове, но най-впечатляващо беше млякото. То беше изключително гъсто и маслено (не че българското не е хубаво, но представете си как целия каймак се е стопил в него и му е придал съвсем различна мека и гладка текстура), с аромат на билки и плодове. А през прозореца се виждат тучни ливади и кравите, от които беше млякото на трапезата ни. Като фон на тази картина – планини, езреза и замъци.

Бавария

Швангау, Бавария

Решихме, че дъждът няма да ни уплаши и се отправихме към замъците. Отидохме до кметството, откъдето се качихме на автобус, водещ право пред билетния център. Може да се стигне и пеша, но предпочетохме да останем сухи, докато можем. Ако планирате посещение на замъците, заредете се с търпение. Пред билетния център се виеше голяма опашка, но за наше щастие беше покрито и не ни валеше. Стигнахме до касата в 11:00 часа, а първите свободни места за обиколка на Хоеншвангау бяха в 13:00 часа, а за Нойшванщайн – 15:00 часа. Времето не предразполагаше към разходки и затова пихме по една баварска бира, която ни донесоха сервитьори в традиционни баварски облекла. И тръгнахме към Хоеншвангау.

Хоеншвангау

Дворецът е невероятен – сградата е изградена в неоготически стил, заобиколена с прекрасна градина, сгушена между планински върхове, а погледът ни неусетно бе привлечен от друг емблематичен замък – Нойшванщайн, и намиращото се в непосредствена близост езеро Алпзее. Влизайки в Хоеншвангау (Горни Швангау) се потопихме в кралска атмосфера – разгледахме ориенталската спалня на кралица Мария, спалнята на кралете, съблекалнята на крал Лудвиг II, където се намира пианото, на което не веднъж е свирил прочутият композитор Рихард Вагнер и не на последно място – балната зала или както я наричат Залата на героите.

Алпзее, Хоеншвангау

Пренесени във времето, завлядяни от чувство на носталгия към романтичното минало, изпълнени с трепетно вълнение, се отправихме към гвоздея на днешната програма – Нойшванщайн. Знаем, че той е използван за емблемата на Дисни, че е най-сниманият замък в цяла Германия (а замъците в Германия не са никак малко), че е посещаван от безброй туристи всяка година и това подсилва неочакването да го разгледаме по-отблизо. Няма да разказвам за това как изглежда фасадата, защото можете да видите много снимки в интернет. Но това, което не очаквах и ме впечатли дълбоко, бе интериорът – в залите са преплетени толкова много разкош, изящество, фантазии и мечти, че започваш да се питаш кой и как е измислил всичко това, как дори е възможно да се измисли и претвори в реалност. Горещо препоръчвам да го посетите, ако пък нямате тази възможност можете да разгледате залите в официалния сайт на замъка.

Замък Нойшванщайн

 

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *