Някъде из Европа

Историята на баварския замък Хоеншвангау

Хоеншвангау, Бавария, Германия

Първите сведения за замъка Хоеншвангау са от далечното Средновековие. Той е споменаван с името Шванщайн и едва през XIX век двата замъка – Хоеншвангау и Нойшванщайн,  разменили имената си. Построен е от рицарите на хълм над езерото Алпзее (от немски Алпийското езеро), но през годините западнал.

През 1832г крал Максимилиан се влюбил в заобикалящата природа и купил руините на тогава още наричания Шванщайн, пренебрегвайки желанието на баща си да се премести в стария замък в близкия град Фюсен. През 1833г започнала реконструкция, приключила през 1837г, а довършителните работи продължили до 1855г.

Хоеншвангау е бил официална и ловна резиденция на Максимилиан, съпругата му Мария и двамата им синове – Лудвиг (по-късно крал Лудвиг II Баварски) и Ото (по-късно крал Ото I Баварски). Двамата принцове прекарали тук много години от детството си. Кралица Мария обичала катеренето в планините и създала алпийска градина с растения, събрани от всички краища на Алпите. Кралят и кралицата живеели в главната сграда, а принцовете – в пристройката.

Крал Максимилиан умрял през 1864г и тронът бил наследен от сина му Лудвиг, който се преместил в стаята на баща си в замъка. Той се наслаждавал на живота в замъка, който делял с недолюбваната си майка, а през 1869г започнал строеж на свой собствен замък – Нойшванщайн, високо над замъка на родителите си.

През 1886г крал Лудвиг умрял, а 3 години по-късно – и майка му Мария. В замъка останал да живее зетът на Мария, принц Регент Луитполд Баварски, който електрифицирал замъка и инсталирал електрически асансьор. Година след смъртта му през 1912г замъкът бил отворен за посетители като музей. В него се провеждат обиколки на немски, английски, френски, италиански, испански, руски, чешки, словенски и японски език. Ежегодно е посещаван от над 300 000 туристи. Ако сте решили да го посетите – побързайте! Пред билетния център се вие дълга опашка, но пък чакането си заслужава.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *