Опознай родината, за да я обикнеш

Из древния град Перперек…

Перперикон

Известен сред широката общественост под названието „Перперикон“, Перперек е най-голямото мегалитно селище на Балканите. Преди да разгледаме самия комплекс, ще отделим две-три думи за името на града. Отправяйки се натам, следвахме табелките за Перперикон, дори на входните билети бе записано името „Перперикон“. Но когато започнахме обиколката, ни направи впечатление, че нашият гид употребява названието „Перперек“, което ни прозвуча интересно и някак си по-древно и могъщо. Впоследствие разбрахме, че всички учени траколози наричат комплекса „Перперек“. Това всъщност е тракийското му име, така се е наричал градът, когато из улиците му бродели тракийски царе, принцеси, оракули и знатни представители на тракийския елит. А името „Перперикон“ е дадено в по-късни времена от римляните, завоеватели на Тракия.

Предполага се, че град Перперек е основан преди 10 000 години. Той е скален град, скалите са обработени от човешка ръка и са превърнати в селище – жилищни сгради, светилища, хранилища, където се съхранявали делви с вино и зърно и въобще всичко, което е било нужно на някогашния човек, за да живее добре. Голямо значение градът добива по времето на траките, когато е считан за свещен град, превърнат е в столица, построен е царски дворец. Учени траколози доказват, че Перперек е бил Светилището на Дионис (едно от най-важните светилища в целия античен свят). Днес екскурзоводи ни показват мястото, където жрицата е извършвала ритуали с вино и огън, посредством които предсказвала съдбата на царе и техните царства. Според историческите сведения Александър Македонски, започвайки похода си на изток, отишъл в Светилището на Дионис и там му било предречено, че ще завладее земите от Египет чак до Индия. Дали точно там е било прочутото светилище, е все още несигурно, но със сигурност можем да кажем, че в Перперек са открити специални места за жертвоприношения, където се принасяли жертви, които да омилостивят боговете.

След залеза на тракийската цивилизация, Перперек се населявал от римляни, по-късно от византийци (днес може да се види стаята на византийска принцеса!), а след това и от българи. От езическо светилище, Перперек се превръща в християнски град, построена е дори църква. И всичко това до XIX век, когато селището е превзето от турците, а жителите му са отведени в робство. Градът запустява, а историята му отново оживява едва след 2000г., когато учените започват разкопки и стават свидетели на невероятни открития.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *