Някъде из Европа

Из стария Инсбрук

Инсбрук,, Австрия

Отивайки в Инсбрук, няма как да пропуснете разходка из Стария град. Там се намират символите на града – Златният покрив, Хайблингхаус, катедралата Свети Якоб, Имперският дворец. Класическа смесица от готика и барок, историческият център на града ще ви отведе на едно пътуване назад в миналото, във времена на рицари и средновековни търговци.

Разходете се по улица Мария Терезия, която крие в себе си история от над 700 години. Изпълнена с магазинчета, кафенета и ресторанти, тя съчетава в себе си минало, настояще и бъдеще. Израз на модерното строителство са търговският център Тирол и кметството. Назад в миналото пък ще ви отведат Златният покрив, колоната Анна и триумфалната порта.

Златният покрив се счита за символ на Инсбрук. Той представлява сграда в късноготически стил, построена, за да служи като резиденция на тиролските управници през 1420г. Името си носи от покрива, който е покрит с 2 657 позлатени керемиди.

Колоната Анна е построена в знак на бладарност за освобождението от баварското нападение. Изградена е в деня на Света Анна (26 юли) през 1703г. Оттам погледнете на север. Разкрива се прекрасна гледка към Златния покрив и алпийските върхове.

Инсбрук, Стария град

Триумфалната порта е построена от кралица Мария Терезия, на която е кръстена улицата, в чест на сватбата на сина й Леополд за испанската принцеса Мария Лудовика.

Сред символите на Инсбрук е и Имперският дворец. Построен е през 1500г от крал Максимилиан I. 250г по-късно кралица Мария Терезия посетила кралския дворец в Инсбрук, но решила, че не е достатъчно съвременен. Наредила реконструкция и дворецът трябвало да бъде преобразен във виенски късен барок. Мария Терезия изпратила в Инсбрук най-добрите си архитекти и творци. През 1765г в двореца била отпразнувана сватбата на сина й Леополод и Мария Лудовика Бурбонска. Сватбата се състояла на 18 август и на нея присъствали 2000 гости.

През 19 век ерцхерзог Карл Лудвиг преустроил интериора, така че да се хареса на сестра му кралица Елизабет. Донесени са мебели в стил рококо и всяка стая е обзаведена в определен цвят. Днес може да се разходите из кралските апартаменти и балната зала или пък да послушате класическа музика във вътрешния двор, който често служи за декор на концерти.

В непосредствена близост се намира и Имперската църква. В нея стоят на пост 28 „черни мъже“, които пазят гроба на крал Максимилиан I. Любопитен факт е, че 8 от бронзовите фигури са на жени, а саркофагът е празен. Крал Максимилиан, решил че иска да бъда погребан в църквата минути преди смъртта си. Изграждането на саркофага и пазителите били завършени едва три десетилетия след смъртта му, но тленните му останки така и не били пренесени, защото основата и стените на сградата не били достатъчно стабилни. В църквата ще намерите още най-големият ренесансов орган в цяла Австрия.

Като сте тръгнали по църкви, посетете и катедралата Свети Якоб. През Средновековието е била част от един от най-важните поклоннически пътища на християните – пътят Якоб. Катедралата е дом на барокови фрески и произведения на изкуството.

Ако искате да се потопите по-дълбоко в тиролската култура и история, не пропускайте музея на народното изкуство. Там може да разгледате традиционното облекло на местното население, красиви дървени резбовани мебели и възстановки на стаи в готически, ренесансов и бароков стил.

Инсбрук

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *