Опознай родината, за да я обикнеш

Какви цветя да засадим за лятото

летни цветя

Пролетта вече ни дарява с прекрасни слънчеви дни и ето че дойде време да засадим цветя за идните месеци. Голяма цветна градина, балкон или пък само прозорче, навсякъде има място за нещо цветно и красиво. Ако разполагате с двор, в него може да засадите буквално всичко, като е нужно само да се съобразите с условията, които предпочита растението. Ако пък ще засаждате цветя в саксия, добре е да заложите на такива, които не се нуждаят от толкова много място. Но въпреки че саксията не ни дава толкова много възможности, както дворната площ, имаме безброй варианти. Ето някои от тях

Най-любимото саксийно цвете на българина е мушкатото. Може да вирее както на слънце, така и на по-сенчести места, непретенциозно и лесно за отглеждане, с обилен цъфтеж и богато разнообразие на цветове.

мушкато

Източното изложение предлага подходящи условия за отглеждането на хортензия. Хортензията се отличава с разкошни едри цветове, които ни раздват от пролетта до есента. Имайте предвид, че хортензията е многогодишно растение и трябва да предвидите място, на което да презимува. Друго цвете, на което да обърнете внимание е фуксията, позната още като обички.  Тя може да се отглежда за няколко сезона, но ако е по-удобно за вас, можете да я отглеждате и като едногодишно растение.

На первазите или терасата с южно изложение идеално виреят петуния, бегония и хибискус. Петунията радва с многото си цветове и се предлага в две основни разновидности – бордюрна и каскадна петуния. Това я превръща в отличен избор както за саксии, така и за различни висящи кошнички и сандъчета.

Петуния

Западното изложение е подходящо за цветя, които издържат на високи температури и на жаркото слънце през дългите летни дни. Такива са различните сортове пасифлора и атрагена. Ако пък имате място за по-голяма саксия, засадете зокум. Зокумите обичат топлина и светлина, а през лятото ни радват с красиви червени, бели, жълти и розови цветове.

За балкони със северно изложение заложете на сенколюбиви растения като бръшлян и здравец.  От цъфтящите цветя на северна тераса ще се чувстват добре латинката и теменужката, които са по-нежни и не обичат да бъдат излагани на силно слънце.

Независимо от условията, с които разполагате, можете да създадете един цветен оазис за лятото. Така че запретвайте ръкави и поставете началото на вашата цветна градина.

летни цветя

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *