Някъде из Европа

Какво да очаквам от Будапеща

Fisherman's Bastion in Budapest

 

Будапеща е един от най-красивите централноевропейски градове. Разделяна от реката Дунав, унгарската столица се състои от двата града Буда и Пеща, които малко преди нашето Освобождение са се обединили и превърнали в най-големия град в Унгария.

Пеща съставлява по-голямата част от града. В нея ще намерите магазини, кафенета, барове и множество скрити градски съкровища. Придвижването из града става лесно – с метро, трамвай или велосипед. Не пропускайте възможността да опитате унгарската кухня. На централните улици на Пеща ще намерите изискани ресторанти, където можете да хапнете прочутия гулаш на фона на класическа музика, а костюмираните музиканти, свирещи на цигулка, арфа и виолончело не са необичайна гледка.

Посетете еврейската синагога, която е втората най-голяма в света след тази в Ню Йорк, базиликата Св. Стефан, която е една от най-високите сгради в града (заедно с парламента) и се отправете към Дунава.

 

Budapest

На брега на реката няма как да не забележите сградата на парламента. Той е вторият по големина парламент след румънския и се състои от 691 помещения. Архитектурата е издържана в неоготически стил с 365 кули – по една за всеки ден от годината.

Hungarian Parliament in Budapest

Загледайте се в реката – освен лебеди, патици, лодки и кораби, някъде там плава и автобус. А защо не и вие да се повозите на автобусът – амфибия?

Пресечете реката по верижния мост Сечени или хванете метрото, което се спуска надолу под земята и минава под р. Дунав (!) и ще се озовете в Буда. Ако Пеща ви е харесала, в Буда направо ще се влюбите. Там са разположени замъкът Буда, Рибарският бастион, църквата Св. Матиас, хълмът Гелерт… Всяка от тези забележителности заслужава отделна статия, затова няма да се впускам в подробности.

Но ако и това не ви е стигнало, посетете Площада на герооите, замъкът Вайдахуняд, островът Маргит, термалните бани, операта, музеите…

И дори с това забележителностите на Будапеща не свършват. Оставям на вас да откриете останалите скрити съкровища на унгарската столица и да допълните списъка. Приятно пътешестване!

 

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *