Някъде из Европа

Какво трябва да знам преди да отида в Делчево

Delchevo, Makedonia

Местоположение

Македонският град Делчево се намира на 12 км от българо-македонската граница. Пътят за там минава през ГКПП Делчево-Логодаж – сравнително малък ГКПП, през който преминаването обикновено става бързо. От българска страна пътят се извива измежду хълмовете на Осоговската планина, а някои отбивки са истински снимачни площадки, откъдето можете са заснемете величествени  планински панорами. Веднъж преминали границата, забравяме за пътя, защото Делчево е почти пред нас.

Интересен факт: Най-близкият областен град до Делчево е Благоевград (само на 40 км), а от македонска страна – Щип (на 82 км). Българската столица се намира на 138км от Делчево, докато македонската – на 170км.

Delchevo, pogled nad reka Bregalnica

Забележителности

Ако искате програма, изпъленена със забележителности, Делчево не е вашето място. Но все пак градчето има какво да предложи. Разходка по бреговете на река Брегалница и посещение на намиращата се покрай нея църква са приятни и разпускащи. Няма как да подминете и културния дом, който с архитектурата си напомня на не едно и две мащабни комунистически сдания у нас.

Kulturnijat dom v Delchevo

Дейности

Събота е пазарен ден в Делчево и много наши сънародници отиват до западната ни съседка специално за да си напазаруват. Пазарът е оживен, стоките са разнообрани, а цените – доста прилични. На пазара усетих носталгия по миналото, атмосферата е такава, каквато беше тук преди години. Плодовете и зеленчуците са местно производство, с продавачите можете да побъбрите на най-различни теми, а междувременно и да се спазарите за по-ниска цена. Ние си купихме два вида домашен боб – бял и шарен, а също и ориз. На размерване продават ядки, пуканки и маково семе, с което да поръсите домашни печива.

Не лоша идея е да похапнете в някое тамошно заведение. Мирисът на скара ни отведе в ресторант „Антика“ (в културния дом). Няма да разкавам какво сме яли и пили, но определено ни хареса.

Delchevo kraj reka Bregalnica

Извод

Ако търсите непретенциозна, нетрадиционна и недалечна разходка, помислете за Делчево. Без да е нищо особено, Делчево обещава няколко добре прекарани часа, радушен прием и вкусна храна.

Delchevo, most nad Bregalnica

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *