Традиции, празници и обичаи

Какво ядат европейците на Коледа

Pfefferkuchenhaus (коледна къщичка)

Германия

Като основно ястие на Коледа в Германия се сервира печена гъска, шаран или картофена салата с вурстчета. Печената гъска е сред най-любимите коледни ястия на германците. Преди да отиде във фурната, тя се пълни с лук, ябълки и моркови. Шаранът пък се е утвърдил като предпочитано ястие за Бъдни вечер като идеята е била от една страна да бъдат спазени постите, а от друга – да се поднесе специална празнична гозба. Картофената салата с вурстчета си е направо класика сред германците. Предпочита се от по-големите семейства, тъй като е лесна за приготвяне, а малчуганите не трябва да чакат дълго, докато си получат подаръците.

Традиционен десерт е щоленът. Той представлява козуначена питка със сушени плодове, стафиди, орехи, бадеми. Поръсва се с обилно количество пудра захар или се покрива със слой марципан. Приготвят се и захарни къщички, украсени с бонбони, по подобие на къщичката от приказката за Хензел и Гретел.

Франция

Стриди за Коледа

Основно ястие на Коледа във Франция е печената пуйка, пълнена с кестени. На коледната трапеза има място и за морски дарове. Много хора биха се намръщили като чуят морска храна и Коледа в едно изречение, но французите и особено парижаните нямат нищо против като предястие да хапнат стриди и омари. Сервират се също сирена, еленско месо и фоа гра, което се прави от патешки или гъши дроб.

Любимият коледен десерт сред французите е шоколадовият кейк. В областта Прованс вечерята завършва с 13 десерта. Цифрата символизира Исус Христос и 12-те апостоли. Тринадесетте десерта обикновено остават на масата три дни – до 27 декември.

Великобритания

Christmas turkey

Британците ядат за Коледа печена пуйка с боровинков сос и гарнитура от печени картофи, пащърнак и други зеленчуци.

За десерт се поднася коледен пудинг. Той е богат плодов пудинг, който се фламбира в бренди. Горящото бренди трябва да прогони злите духове. Голямото количество алкохол в английския коледен пудинг допринася за неговата трайност. Той е годен за консумация минимум месец, а някои твърдят, че може да издържи дори година.

Русия

 

Руски сладки (пряники)

Русия празнува Коледа на 7-ми януари. На коледната трапеза се поднасят печено свинско или гъска, пирожки и пелмени.

За десерт се сервират плодови пайове, джинджифилов кекс, сладки (пряники), пресни и сушени плодове и ядки. Приготвят се и коледни сладки, наречени козули, които са във формата на овца, коза или елен.

Италия

Панетоне, италиански коледен десерт

Италианската фамилия празнува Коледа, събирайки се за обяд, който обикновено продължава цял ден. Няма правило какво да се поднесе на трапезата, а предпочитаното основно ястие варира в широк диапазон в различните региони на Италия. Най-често на коледната трапеза намират място пастата в най-различните ѝ вариации и печените меса.

За десерт италианците ядат козуначени сладкиши като панетоне и пандаро.

Испания

Spanish Christmas Cookies

Испанците за Коледа ядат пуйка, пълнениа с трюфели. Като предястие често се сервира морска храна – лангусти, кралски скариди. В областта Галиция морската храна преобладава – като се започне от миди, премине се през омари, и се стигне до дребни ядливи раци.

Любимите десерти са турон и полворонес. Турон преставлява сладко тесто, приготвено от захар или мед и печени бадеми. Полворонес са испански сладки, приготвени от брашно, мляко, захар и ядки.

(Статията приключва тук, защото многообразието на Европа е огромно и не може да бъде поместено в една статия. Спряхме се на по-големите европейки държави, но ще се радваме, ако потърсите/споделите с нас традициите на останалите европейски (и не само) страни и предпочитанията им за коледната трапеза 🙂 )

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *