Някъде из Европа

Кавала – морски град с история

Кавала, Панагия

Дали с красивите морски гледки, с безкрайните плажове или с романтичния чар на пристанището, Кавала има с какво да ви привлече. Градът е разположен на хълмист терен и това предлага наистина неописуеми панорами. Изкачвайки се на някое по-високо място, пред очите ви изплуват градът и морето, лодките и корабите, главата ви се замайва от безбрежния пейзаж, а мислите ви се отнасят по течението и така чак до бреговете на Африка.

Слънчеви плажове със златист пясък – колкото искате. Около Кавала са разположени широки пясъчни дюни и диви плажове, но ако не ви се излиза от града, може да отидете на плаж Рапсани, разположен директно в центъра на града.

Пристанището придава допълнителен морски привкус. От малки рибарски лодки до огромни кораби, които пренасят товари до най-различни краища на света, всичко това може да се види в Кавала. Пристанището е най-значимото в Източна Македония и Тракия. Разхождайки се по крайбрежната алея, може да погледате полюшващите се от вълните корабчета, рибарите, подготвящи мрежите си, а из въздуха се носи мирис на риба и морски дарове, които готвачът на кораба приготвя, за да нахрани екипажа.

И ако се чудите какво да хапнете – не забравяйте,че морските деликатеси ви очакват, току-що уловени във водите на Бяло море.

Кавала

Кавала е не само морски град, но и исторически. Градът е основан столетия преди новата ера, а през вековете за него са се сражавали гърци, римляни, ломбарди, франки, българи, турци, венецианци, флорентинци и дори пирати. Той е родното място на Мехмет Али – основател на династията, управлявала Египет до средата на 20-ти век. Днес може да посетите къщата му, която е превърната в музей.

Разхождайки се из града, не бива да пропускате стария град (Панагия). Той ще ви предложи тесни калдъръмени улички, старинни турски и гръцки къщи, магазинчета за сувенири и сладки „Корабия“ и гледки към морето.

През Панагия преминава акведуктът Камарес, превърнал се в символ на града. Той представлява огромна каменна конструкция, състояща се от 60 арки, чието предназначение било да снабдява града с вода. Построен е на мястото на стар акведукт от Сюлейман Велики през 16 век.

Акведуктът Камарес в Кавала

А на най-високото място се намира крепостта – Кастро Акрополис.  Историята и се свързва с елините, римляните, византийците, а днешния си вид дължи на реставрационните работи, извършени от турците. Опасана е с отбранителни стени, а от наблюдателниците се вижда необятната морска шир.

Красив град е Кавала. Но искам да споделя и един съвет за туристите: внимавайте с просяците. Те са организирана група, при това доста по-нахални от българските. А репликата „Не, не, махай се“ има обратен ефект. Преди да тръгнете към Гърция задължително се подгответе психически, че там „не“ означава „да“.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *