Някъде из Европа

Коледен дух в сърцето на Европа

Koleden duh v syrveto na Evropa

Brussels Christmas treeКакто много западноевропейски градове, така и столицата на ЕС – Брюксел си има красив коледен базар, който зарежда жителите и посетителите на града с коледен дух през целия декември. Докато немските коледни базари залагат на уютна атмосфера, този на белгийската столица прави впечатление с изисканост и стил. Макар и нетипично за коледна украса, преобладаващите цветове са бежово и бяло. Красиви дървени щандове в светли тонове са подредени измежду барокови сгради като няма как да не забележите изящната архитектура на сградата, в която се помещава борсата и около която се състои коледния базар. Нежната бяла светлина на безброй лампички кара коледния базар да заблести, а из въздуха се носи аромат на какао и шоколад.

Както може би знаете, шоколадът е на пиедестал с Брюксел. Освен в шоколатиерниците, шоколадови изкушения можете да опитате и на коледния базар, а сред напитките топлият шоколад е точно толкова любим, колкото и греяното вино.

Belgijski pyrjeni kartofiБелгийският привкус може да бъде усетен и по отношение на храната. Къде другаде на коледен базар можете да похапнете миди с прочутите белгийски пържени картофки? И не се учудвайте на миризмата около щандовете за пържени картофи – те се пържат не в олио, а в животинска мазнина, което е една от тайните на тяхната хрупкавост.

С чаша горещ шоколад или греяно вино от коледния базар можете да се отправите към Гран Плас, където коледното настроение се поддържа от невероятно музикално и светлинно шоу. В ритъма на музиката по фасадите на сградите играят разноцветни светлини, а в центъра на площада се извисява висока, окъпана в светлини елха.

Ако пък обичате да сте по-активни или бихте искали да стопите калориите от шоколада и пържените картофки, отправете се към ледената пързалка. Не се притеснявайте, ако нямате завидни умения по фигурно пързаляне – в началото може да се държите за парапета, но след 20-тина минути ще се носите волно по леда под светлините на прожекторите, звуците на музиката и пред очите на насъбралата зад парапета тълпа.

Brueksel okolo Koleda, Grand Place

Къде? – Брюксел (Grand Place, Place de la Bourse, Marche aux Poissons)

Кога? – Декември, преди и по време на Коледа

Какво? – Коледен базар, музикално и светлинно шоу, ледена пързалка, коледно настроение и много забавление

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *