Опознай родината, за да я обикнеш

Кърджали и Източните Родопи

Кърджали - историческият музей

Разположен в сърцето на Източните Родопи, град Кърджали пази спомени от далечни времена и съхранява бита и културата на различни народи. Районът е заселен още по времето на прототраките, а днес градът е със смесено население – българско и турско. През Кърджали преминава международен транспортен коридор № 9, а разстоянието до границата с Гърция (ГКПП Маказа) е едва 54км.

Сред забележителностите на града се нареждат р. Арда и Водното огледало, язовирната стена, която се извисява над града и трите язовира:  „Кърджали“, „Студен кладенец“ и „Боровица“.

Кърджали

Храмовете, които приютява градът, също не са за изпускане. Сред православните църкви се открояват „Свети Йоан Предтеча“ и „Успение Богородично“. „Свети Йоан Предтеча“ е бил част от средновековен манастирски комплекс от VI – VII век. Реставриран е през  2000г, а днес в него ясно се открояват старинни от нови слоеве. В манастира „Успение Богородично“ до днес се съхраняват частици от кръста, на който е бил разпънат Исус Христос.

Манастири в Кърджали

Моето любимо място в Кърджали е историческият музей. Той е не само историческа, но и архитектурна забележителност. Сградата е проектирана от архитекта на храм-паметник „Свети Александър Невски“ – проф. Померанцев. Отличен познавач на северноафриканската и средноазиатска архитектура, той проектирал зданието в неомавритански стил с марокански арки и детайли, които се срещат в архитектурата на арабския свят и Средна Азия.

Кърджали - историческият музей

Ако разполагате с няколко дни, посетете намиращите се наблизо тракийски светилища Перперикон, Татул и Орлови скали, скалните образувания Каменната сватба и Каменните гъби, античните и средновековни крепости в региона, пещерата Утробата и Дяволския мост над р. Арда.

Дяволският мост над р. Арда, Източни Родопи

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *