Някъде из Европа

Любляна – малката и кокетна столица на Словения

Столицата на Словения - Любляна

Словения е малка страна и лесно може да се прекоси с автомобил за по-малко от ден. Въпреки малката си територия, тя е изключително красива и си заслужава да й отделите малко повече време.

Столицата на Словения е нейно олицетворение. Любляна изглежда като китно градче, което по нищо не напомня на голям град и административен център. Населението й е почти 300 хил. души и това я прави най-големия словенски град. В сравнение с повечето европейски столици Любляна е малка, кокетна и чаровна, а жителите й имат привилегията да живеят в спретнати къщички вместо в големи бетонни сгради.

Един от символите на Любляна е средновековната крепост, която се издига на хълма над града. Можете да стигнете до нея с фуникуляр или пеша по пътечка през гората. Достъпна е и с автомобил като дотам е изграден асфалтов път. Крепостта е сцена на концерти, театрални представления и изложби. Там се првеждат дори сватбени церемонии.

От кулата в замъка се разкрива панорамна гледка към града. Отивайки в Любляна, няма как да не забележите реката, която минава през центъра й. Това е река Любляница, която след не голямо разстояние се влива в река Сава. Сред забележителностите на града са мостовете над реката. Най-голямо впечатление правят Змайски мост и Тройният мост. Змайски мост е украсен със стауи на дракони. Драконите са често повтарящ се мотив в центъра на Любляна. Те са изобразени и на нейния герб.

Между хълма на замъка и река Любляница е сгушен Старият град. Там се намират Градският площад, Горният площад и кметството. Запазени са редица средновековни сгради. Интересни са и църквите на града. За нас, българите, прави впечатление, че в Любляна има църква, наречена „Св. Св. Кирил и Методий“.

Фактът, че столицата на Словения е малък град я прави подходящо място за краткодневни екскурзии и почивки. Освен интересните забележителности, Любляна предага на туристите много зеленина и чист въздух.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *