Някъде из Европа

Лукс и разкош в Люксембург

Люксембург, център

 

Luxemburg CastleЛюксембург е градът на лукса и разкоша. Разхождайки се из красивите му улички между лъскави витрини на скъпи бутици, ще се почувствате сякаш сте попаднали в друг свят – свят на богатство и разточителство. Люксембург е разположен на хълмист терен, уличките му са тесни и често стръмни, на места заобиколени от крепостни стени, на места откриващи красиви гледки към града. По тях се движат скъпи коли, сякаш излязли от списание за автомобили, а отстрани са накацали красиви къщи, които изглеждат така, сякаш са построени в близките няколко години.Улица в Люксембург

 

Блясъкът и разкошът са изпълнени със стил и никога не са натрапчиви. Архитектурата е семпла и в същото време изящна, преобладават бежовите тонове, които при административните постройки са съчетани със златни орнаменти. Представени са готическият, ренесансовият и бароковият стил. Хората, движещи се из улиците на града, са елегантно облечени, а лицата им излъчват спокойствие и самочувствие.Стария град, Люксембург

 

Люксембург е известен като данъчен рай, поради което там са разположени централите на големи европейски и световни фирми, както и много банки. Градът е седалище на важни институции, сред които и Съдът на Европейския съюз. Това го превръща в притегателна точка за банкери, бизнесмени, юристи, политици.

Разположен в сърцето на Европа, Люксембург е съумял да използва и печели от стратегическото си положение. Дори езиковата бариера до голяма степен липсва – гражданите на Люксембург задължително говорят френски, немски и люксембургски, като и трите езика са официални и се учат от децата на най-ранна възраст. Английският език също се изучава от малките класове и така гражданинът на Люксембург може да говори свободно на най-разпространените езици в Европа.

Люксембург, център

Сред забележителностите на града най-ярко впечатление правят Старият град със замъка, Дворецът на Великия Херцог и катедралата Ротр Дам. При едно от посещенията ни в катедралата се отслужваше празнична литургия. Това, което ни порази бе, че свещеникът последователно говореше на трите официални езика като плавно сменяше немски, френски и люксембургски.

Изглед от Люксембург

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *