Някъде из Европа

Мюнхен: какво не е за изпускане

Мюнхен

Мюнхен е известен с провеждания там Октоберфест, но баварската столица може да ви предложи много повече от бира, наденички и мъже с карирани ризи и кожени панталони с тиранти. Ако сте решили да посетите Мюнхен, ето местата, които не бива да пропупускате.

Мариенплац

Мариенплац е сърцето на Мюнхен. Той е централният площад, където се случват всички най-важни събития в града, ежедневно се срещат стотици хора и прииждат тъпли от туристи. На Мариенплац се намират старото и новото кметство, както и часовниковата кула, където три пъти дневно се разиграват сценки от XVI век с участието на 43 камбани и 32 фигури с човешки ръст. За да не пропуснете  спектакъла Glockenspiel, бъдете на Мариенплац  точно в 11:00, 12:00 или 17:00 часа.

Мариенплац

Одеонсплац

Не далеч от Мариенплац се намира още един важен за града площад – Одеонсплац. От години насам Одеонсплац се използва за всякакви паради. Не е тайна, че там марширували и националсоциалистите. На площада са разположени Театинската църква и Резиденцията – градски дворец със забелителните 130 стаи. Посетете Дворцовата градина (Хофгартен) – малък парк, който граничи с Одеонсплац, където местните обичат да се отбиват на по чаша кафе.

Одеонсплац

Фрауенкирхе

Фрауернкирхе или Женската църква е катедралата на Мюнхен. Построена е през XV век в късноготически стил. Забележително е, че тогава населението на града е било приблизително 13 хиляди души, а капацитетът на катедралата е 20 хиляди души!

Фрауенкирхе (Женската църква)

Английската градина

Тя е зеленият остров на града. Разпростира се на толкова голяма площ, че ако искате да я прекосите, по-добре наемето колело. Сред знаковите места в Английската градина се нареждат езерото, където германците практикуват различни водни спортове, и Китайската кула. Китайската кула е идеалното място за почивка след дълга разходка и за немски кулинарни специалитети (най-вече бира и наденички). Ако очаквате тишина и уединение – сбъркали сте. Китайската кула е място за шумни събирания с приятели, а често можете да чуете и жива духова музика.

Китайската кула в Английската градина на Мюнхен

Замъкът Нимфенбург

Замъкът Нимфенбург е един от големите европейски кралски замъци. Стаите му са обзаведени в стиловете барок, рококо и класицизъм, а кралските му градини днес са превърнати в прекрасни паркове.

Замък Нимфенбург в Мюнхен

Олимпийският парк

Той е изграден за летните олимпийски игри през 1872г. Освен на спортни съоръжения, посетителите му се радват на прекрасната зеленина на парка и на красивото езеро, където можете да наемето водно колело, лодка или дори лебед (водно колело с формата на лебед, качвате на гърба на лебеда и се носите по течението). На височина от почти 300 метра се извисява Олимпийската кула, разкривайки панорамна гледка към града.

Музеят на БМВ

Музеят и централата на БМВ граничат с Олимпийския парк и са задължителна спирка не само за любителите едноименната марка, но и за любителите на автомобилите и автомобилната история въобще. В музея е представена експозиция на автомобили и мотоциклети от цялата история на БМВ.

Музеят на БМВ в Мюнхен

Алианц Арена

Стадионът на Байерн Мюнхен и Мюнхен 1860 е посещаван от много фенове на футбола. Можете да купите билети и отидете на мач, но също така и просто да отидете и да разгледате стадиона. Заслужава си.

Алианц Арена
Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *