Някъде из Европа

Най-красивата книжарница в света

Liberia Acqua Alta, Venezia

По повод Денят на книгата ще ви разкажем за най-оригиналната книжарница, която някога сме посещавали. Става въпрос за книжарница Liberia Acqua Alta във Венеция. Тя е истинско съкровище, което ще накара и най-нечетящия да посегне към някоя книга и с интерес да разгърне кориците и. В тази невероятна книжарница книгите са небрежно разхвърляни навсякъде, стигайки чак до тавана. Тук те не са наредени на лавици, някои от тях са нотоварени в традиционна венецианска гондола, други са натрупани в лодки, аквариуми, дори във вана за баня, а трети са превърнати в обзавеждане! (било то в стълбище, било то в своеобразен тапет и декор за стената).
Liberia Acqua Alta in Venice
Из закътаните ъгълчета на книжарницата ще намерите богата колекция от нови издания, както и стари, извехтяли книги с пожълтели страници, книги за изкуство, история и велики личности, речници и енциклопедии. Не се притеснявайте, дори да не разбирате и дума на италиански. Книжарница Liberia Acqua Alta е приютила творби от цял свят на най-различни езици. Трябва само да потърсите из многобройните томове и ще откриете вашето четиво. Но внимавайте – минавайки от стая в стая, ще достигате вратички, които водят директно до канала и ако ще прекрачвате прага им, е добре да почакате да ви качи някой гондолиер.

Венецианска книжарница
Когато говорим за книжарница Liberia Acqua Alta, няма как да не споменем и нейният собственик – Luigi Frizzo. Той ще ви приветсва на входа, при това не на италиански. Вече сме забравили колко езика владее, но определено бяха много. И тъй като не говореше български, ни попита какви езици разбираме и започнахме приятен разговор за Венеция и света. Купихме си дори книжка за града, а Луиджи ни подари по един книгоразделител, който още пазим като скъп спомен от книжарницата му. На книгоразделителя е изобразен самият Луиджи, седнал на столче от книги, издигащо се над водата, разгърнал кориците на незнайна книга, от която изглежда напълно погълнат.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *