Опознай родината, за да я обикнеш

Най-южните плажове по родното Черноморие

Veleka

Най-южната точка на родното ни Черноморие е с. Резово и устието на р. Резовска, през което минава държавната ни граница с Република Турция. В селото няма плаж, но затова пък предлага гледка към голяма, красива и пуста плажна ивица, разположена на турския бряг.

Отправяйки се на север през красиви странджански гори, достигаме до плаж Силистар. Плажът се намира в защитена територия, което ни позволява да се насладим на красивата природа, без погледът ни да се спира в бетон и строежи. Неприятно впечатление ни направи това, че някой си е решил, че пътят до там е негов, и събира „такса паркинг“, въпреки изрична законова забрана.

Plaj Silistar

Ако продължим още няколко километра покрай морето в посока Синеморец, ще стигнем до плаж Липите. Но не си мислете, че това е лесно, тъй като път с кола няма. Ще трябва да се поизпотите, изкачвайки се по тясна пътечка, но така къпането в морето ще ви се услади още повече. Ако отидете през юли ще видите красиви бели цветя по пясъчните дюни – това са пясъчни лилии, които са застрашен вид и са включени в Червената книга.

От другата страна на хълма същата тази пътечка ще ви отведе до плаж Бутамята. За разлика от Силистар и Липите, плаж Бутамята не е така девствен, но пък синьото море и ситния златист пясък, съчетани с удобствата на чадърите и шезлонгите, морската храна и разхлаждащите  напитки в крайбрежните заведения гарантират доброто ви морско настроение.

Ако все пак предпочитате уединението с природата, следващият плаж е точно по вкуса ви. На устието на р. Велека се намира един от най-впечатляващите плажове по нашето Черноморие. Плажната ивица е врязана между морето и реката – ако морските вълни ви плашат, винаги може да поплувате в реката, а също и да карате уиндсърф или да ловите риба. Имайте предвид, че крайната част е за нудисти. Също така пясъкът не е така фин и ситен, както на по-горе изброените плажове.

Плажът в Ахтопол е най-големия плаж в сравнение с всички разгледани по-горе. Той е градски, курортен плаж с много чадъри, шезлонги, заведения. Характерно за него е, че от едната страна плажната ивица е заобиколена от иглолистна борова гора, а другата постепенно отстъпва на морето.

 

 

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *