Някъде из Европа

Най-дългата пещера в Европа

Никоя друга пещера в света не предлага толкова дълъг туристически маршрут, колкото пещерата Постойна в Словения. Дължината на включения в обиколката маршрут е над 5 км. За щастие няма да ви се наложи да вървите 5 км из пещерата, тъй като от вече 140 години в нея се движи влак. Интересен факт е, че влакът първоначално е бил бутан от пещерните гидове. По-късно е задвижван от парен локомотив. Електрификацията на пещерата Постойна е осъществена в края на 19 век, когато дори столицата Любляна все още не е била електрифицирана. През годините пещерата Постойна е посетена от 38 милиона туристи. Това носи сериозни приходи на Словения и обяснява грижата на правителството за една от най-значимите забележителности на страната.

Освен със сталактитите, сталагмитите и внушителните си размери, пещерата Постойна е уникална и със своите обитатели. Тя е дом на най-голямото пещерно земноводно в света – пещерен протей, наричан още човешка риба. Човешката риба живее до 100 години и може да издържи няколко години без храна. Можете да я видите в аквариума, който се помещава в пещерата.

Чрез подземни тунели пещерата Постойна е свързана с ренесансовия замък Предяма. Замъкът е не по-малко интересен за посещение, а през лятото там се пресъздават рицарски турнири. До него можете да стигнете с кола или автобус по тесен път, заобиколен от тучни ливади, а в края на хоризонта се виждат Алпите.

Предяма, Словения

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *