Опознай родината, за да я обикнеш

Най-красивите места в Рила

1.Седемте рилски езера

7-те рилски езера

Всеки от нас е виждал Седемте рилски езера, ако не на живо, то поне на снимка. Те са сред най-популярните природни забележителности на целия Балкански полуостров. И въпреки надморската си височина, са лесно достъпни. Като за начало трябва да стигнете до к.к Паничище (най-бързо и удобно е с автомобил), а оттам имате три опции – пеша (ако сте физически добре подготвени), с лифт или с джип. Според мен возенето с лифт е доста по-приятно от това с джип, но пък джипът ви спестява чакането на опашка (което през уикендите е доста).

2.Рилският манастир

Рилският манастир

Може би не свързвате планината с манастири, но… факт е, че Рилският манастир е в Рила, също така е любимо място на много българи и чужденци, затова считаме, че има място в тази класация. Сгушен в полите на Рила, той е място с особен заряд , място, което ще ви изпълни с енергия и вдъхновение.

3.Връх Мусала

Мусала

Първенецът на Балканите макар и най-висок, не е толкова труден за изкачване.  По-голямата денивелация се преодолява с помощта на лифт, преходът до хижа Мусала не е никак труден и оттам – едно финално изкачване. Опитайте, гледката е поразителна.

4.Връх Мальовица

Мальовица

За мен изкачването на връх Мальовица е по-голямо предизвикателство от това на Мусала. От хижата към върха теренът е стръмен и каменист. Мальовица е един от най-високите върхове в Рила, а една от най-красивите гледки, които преходът дотам открива, е тази към сгушения в обятията на планината Рилски манастир.

5.Водопад Скакавица

Водопад Скакавица е най-високият водопад в Рила. Водата се спуска от височина 70 м. Добре е да го посетите пролетно време, когато е най-пълноводен, заради обилното снеготопене. Преходът е лек и не е проблем да се стигне дотам дори в снежно време. Разбира се трябва да се съобразява опасността от лавини и да се носят топли дрехи.

Рила през зимата

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *