Някъде из Европа

Неа Потидеа – портата към Касандра

Неа Потидеа, Касандра

В най-северната част на Касандра – западният ръкав на полуостров Халкидики, е разположена Неа Потидеа. Дотам води магистрала, а градчето няма как да бъде подминато на път към Касандра. В тази си част земната суша е една тясна ивица, а краищата на Неа Потидеа се мият в кристално чистите морски води. Въпреки че официално Касандра е част от полуостров, преминавайки от по-широката част на Халкидики към неговия западен ръкав, ще установите, че Касандра всъщност е остров, свързан с останалата част на Халкидики само с един мост.

Касандра, Халкидики

Географските особености на Неа Потидеа са предпоставка за красиви, живописни гледки. Градът е заобиколен от три страни с вода. Той е единственото място на Касандра, разположено едновременно на не един, а два залива, а по канала, който ги свързва, ежедневно плават рибарски лодки и кораби, преминавайки от едната страна на морето към другата.

Неа Потидеа - портата към Касандра

Неа Потидеа е единствената сухопътна връзка на Касандра с останалата част от Гърция и континента и това ключово местоположение е отчетено от древните гърци. Там са ставали не едно и две важни за Касандра сражения. Днес все още стоят останките от древни крепостни стени с внушителна дебелина и якост.

Неа Потидеа, Халкидики

Постоянното население на Неа Потидеа е около 1500 души, но през лятото нараства на няколко хиляди. Стичат се и голям брой туристи, привлечени от природата и плажовете. Места за разходка не липсват, а за хапване препоръчваме да посетите някоя от многото рибни таверни с гледка към морето.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *