Опознай родината, за да я обикнеш

Никулден – денят на рибарите и моряците

Никулден

Никулден е един от големите празници през годината и с него се слага началото на зимата и зимните празници. В някои краища на страната казват „Дойде Свети Никола с бела кола“, т.е. от този ден нататък започват снеговете. Свети Николай е покровител на рибарите, моряците и моретата. Смята се, че той властва над морските ветрове и течения.

На Никулден рибарите не отиват в морето, а в църквата, където се отслужва празнична литургия в чест на покровителя им.

След като се приберат, започва подготовката на празничната трапеза. Задължително се приготвя риба, обикновено шаран. Според народното поверие, веднъж когато светецът плавал в отркрито море, го застигнала буря. На дъното на лодката му се появила дупка и започнала да се пълни с вода. Тогава Свети Николай бръкнал с ръка във водата и извадил един шаран. С него запушил лодката и след като бурята отминала, се прибрал благополучно. Оттогава се приема, че шаранът е „слуга“ на светеца и затова се поднася на празника.

При почистването на рибата е важно люспите да не падат на земята, а ако това се случи – да не се настъпват, защото това носи нещастие и болести. В миналото пък голямата кост се е пазила като лек срещу детски болести. Има и поверие, според което на Никулден човек трябва да си почисти зъбите с кост от риба.

Шаранът се приготвя по различни начини в различните краища на страната. На някои места го приготвят в тесто, на други – с плънка от ориз, орехи и стафиди, трети го предпочитат печен или пържен. В много домове шаран се яде веднъж годишно – на Никулден, и това допълнително придава празничност и уникалност на рибника.

На трапезата се слагат още обреден хляб и различни постни ястия. Никулден е по време на Коледните пости, но съгласно православния календар специално на този ден се разрешава яденето на риба.

Освен че е семеен празник, Никулден е и имен ден на всички, които носят имената Никола, Николай и техните производни.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *