Някъде из Европа

Как празнуват Никулден в католическия свят

St Nicholas

Веднъж се случи така, че около Никулден бях в Германия, в компанията на една германка, две французойки и един китаец. За китаецът Никулден не означаваше нищо и попита как го празнуваме ние. Тогава открих, че между православния и католическия Никулден няма нищо общо. Германката и французойките бяха направо в шок, като чуха, че ние ядем риба.

Никулден се празнува навсякъде в католическите държави. Обикновено е само църковен, но не и официален празник, с изключение на Испания и Финландия. Свети Николай е патрон на много професии, но най-вече се приема като покровител на децата.

Вечерта преди Никулден децата поставят обувка, ботуш или чиния пред входната врата. През нощта Свети Николай ги пълни с дребни лакомства – лешници, мандарини, ябълки, шоколади.

В деня на Никулден децата често пеят песни, посветени на светеца. Той от своя страна ги посещава – някой роднина се преоблича като него и отива при децата. Традиционно Свети Николай се облича в дрехи с бял и червен цвят, носи епископска шапка, овчарска гега и златна книга. В някои райони го придружава слугата Рупрехт. Свети Николай пита децата дали са били послушни и ако отговорът е положителен, им подарява подаръци. В Люксембург децата получават повече подаръци на Никулден, отколкото на Коледа.  В началното и основното училище даже получават ваканция.

Освен това Никулден е повод да се изпекат първите коледни сладкиши. Денят определено се свързва със сладкиши и лакомства, но не и с риба.

Може би ви е направило впечатление сходството между образите на Свети Николай и Дядо Коледа. Свети Николай се почита от много векове насам. През XIXв в Америка се зародила идеята за Дядо Коледа, а нейн първообраз бил именно Свети Николай.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *