Традиции, празници и обичаи

Някои любопитни великденски традиции

Великден

Великден заедно с Коледа се нарежда сред най-значимите празници в целия християнски свят. И въпреки че всички празнуваме Възкресение Христово, обичаите, които спазваме са най-разнообразни.

Когато говорим за великденски обичаи, няма как да не започнем с боядисаните яйца. Красиво изрисувани или семпло обагрени в червена боя, те носят радост и положителни емоции на всички. В Германия любимата игра на децата по Великден е криеницата с яйца. Те търсят яйца из цялата къща, а също и в двора, където грижливо ги е скрил великденският заек.

Докато германчетата търсят яйца, децата във Франция и Австрия чакат камбаните. Те вярват, че на Разпети петък черковните камбани заминават за Рим и се връщат едва в неделя, а от пътуването си обратно им носят вкусни лакомства.

И като говорим за лакомства се сетихме за южните ни съседи – гърците. Празничното им меню се състои от печено агне, а след сутрешната литургия традиционно ядат супа от агнешки дреболии.

Италианците пък обичат да ходят на великденски пикник със семействата си.

В Чехия, Словакия и Румъния мъжете пръскат жените с вода, за да се запази здравето и красотата им през идната година. Жените могат да се реваншират като следобяд или на следващия ден изненадат мъжете с кофа студена вода.

Унгарците са се изхитрили и пръскат жените си не само с вода, но и с парфюм. А шведките стават тайно през нощта и носят вода от кладенеца. Ако успеят да напръскат с нея мъжете си (без мъжете да усетят какво става), ще бъдат обичани през цялата година.

Различни са обичаите във всяка страна, но важното е да празнуваме, независимо какви традиции ще спазваме.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *