Някъде из Европа

Пирот – чужбина на една ръка разстояние

Намиращ се само на 90км от София, Пирот е идеална дестинация за разходка през уикенда, пазаруване или хапване на автентична сръбска скара. С малко късмет пътят до там отнема около час и половина (под късмет имам предвид граничарите да не са в обедна почивка, да не се извиват опашки от турски гастарбайтери, които биват щателно проверявани, и да няма някои други непредвидени фактори). Разбира се имайте предвид, че минаването на границата с кола е значително по-бързо отколкото с автобус.

Първото посещение на Пирот за нас бе съпроводено от първите ни стъпки на сръбска земя. Преди да стигнем до Пирот посетихме Суковския, Погановския и Темския манастир. Горещо ви препоръчваме и вие да го направите. Пътят до там криволичи из сръбската част на ждрелото на р. Ерма – асфалтът едва си проправя път между отвесните скали.

ждрелото на р. Ерма

Суковският манастир е стар български манастир в Нишка епархия. Писмени сведения за него има от XI век, но се твърди, че манастирът е много по-стар. По време на турското робство е многократно събарян и отново издиган. Има интересно предание за построяването на днешния манастир. Земята принадлежала на турчина Сали бей, чийто син – Емин, опитал да оскверни старата обител. Той обаче се схванал и дори изгубил паметта си. Баща му помолил местния свещеник да му помогне. Свещеникът отправил молитви до Господ за оздравяването на Емин. Емин се оправил и в знак на благодарност Сали бей издействал царски ферман за възобновяването на манастира. Впечатлихме се от това, че в манастира редом с иконите се развява сръбско знаме – дали за да заличи българския му характер или това е нещо нормално, не знаем.  Пред манастира има „продавница“, където можете да купите не само икони и религиозни предмети, но също и ракия, вино и орехов ликьор, произведен от монасите.

Погановският манастир се намира на брега на р. Ерма, сгушен между заобикалящите го отвесни скали. Градежът му започнал през XIV век, когато тези земи били част от Кюстендилското деспотство. В това време настъпвали турците, поради което строежът бил замразен. Светата обител била довършена и изографисана от неизвестен български иконописец през XVI век. Загледайте се в стенописите, които са доста добре запазени – необичайното е,  че образите са изрисувани с мустаци, но без брада, а това се считало за варварска мода.

Продължихме пътуването си към Темския манастир. За разлика от Суковския и Погановския манастир, Темският е женски метох. Това се забелязва още от прекрачването на манастирските порти – добре поддържан спретнат двор с много цветя. Не че другите два манастира не са поддържани, но си личи, когато е пипнала женска ръка. Манастирът е построен през XVI век и ни напомня за възрожденския стил и архитектура. Запалихме по една свещ и продължихме право към Пирот.

Темски манастир

В Пирот първото нещо, което привлече вниманието ни бе крепостта Момчилов град (наричана още Момчилово кале и Пиротски град). Името си носи от своя строител – Момчил войвода. Тя е символ на Пирот и в исторически план силно свързана с българщината. Не се притеснявайте от това, че говорим за чужда държава и в същото време за българщина – населението на Пирот е предимно българско и това ще забележите по езика. Местните говорят на български език като от сръбския са заимствали най-вече псувните. Тази звучна българо-сръбска реч ще чуете на пазара. Пазарът изглежда като пазарите, които помним от детството си. Баби и дядовци, опънали сергии на земята, продават най-различни неща, а хранителните стоки в голямата си част са собствено производство. Цените са изгодни, а качеството – на ниво. Ние си купихме от типичната за региона подправка „Витаминка“, която всъщност е смес от много подправки, подходяща за всяко ястие.

Нишава, Сърбия

И като заговорихме за храна, не пропускайте да опитате прочутата гурманска плескавица и някое местно пиво (Йелен, Зайчарско…). Препоръчваме ви и разходка покрай Нишава, където е изграден парк с велоалеи, пейки и детски площадки.

За жалост денят беше към края си и трябваше да се отправим към вкъщи. Но едва потеглихме обратно и започнахме да кроим планове за следващи екскурзии из Сърбия, които, надяваме се, скоро ще ви разкажем.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *