Опознай родината, за да я обикнеш

Пловдив – един от най-древните градове в света

Етнографски музей в Пловдив

По-стар от Рим, Атина и Констатнтинопол, Пловдив е най-старият град в Европа, който продължава да живее, да се развива и да гледа напред в бъдещето. За нас той е съвременен и модерен град, но и град с традиции и култура. По древните му пътища пъплят туристи от всички краища на света, привлечени от античната история, която Пловдив разказва.

През вековете Градът на тепетата се е превърнал в град с много имена – Евмоплия, Филипопол, Тримонциум, Улпия, Флавия, Юлия, Пулпудева, Пълдин, Пловдив. От времената на Първото българско царство е считан за неизменна част от българските земи, но освен нас много други народи са се борели да го включат в империиите си или поне да получат правото да живеят в него. Населяван от траки, римляни, византийци, славяни, българи, Пловдив продължава да бъде космополитен град – дом на различни народности, култури и религии. Свидетелство за това разнообразие са храмовете, чийто дом е Пловдив: източноправославни църкви, мюсюлмански джамии, католическа катедрала, арменска църква, евангелска църква.

Starinen Plovdiv

Избран за европейска столица на културата, Пловдив събира в себе си забележителности, които да спечелят сърцето на всеки турист. В непосредствена близост до централните градски улици, в които трепти пулсът на нестихващия градски живот, се намира архитектурно-историческият резерват „Старинен Пловдив“. Разхождайки се по калдъръмените му улички, ще се пренесете назад през векове и хилядолетия, ще се натъкнете на паметници от различни епохи, ще извървите пътя на Пловдив от древността до днес.  Ще видите останки от древен тракийски крепостен комплекс, който пази в себе си история от осем хиляди години, паметници от Античността, Средновековието и Българското възраждане.

Наред с историческите си паметници, Градът на тепетата е дом на множество музеи, галерии, театри.  Тук е отворил врати най-старият театър в България (театър „Люксембург“) и най-старата гимназия, която дава тласък не само на образованието у нас, но и на целия обществен живот . Патриархът на българската литература Иван Вазов нарича Пловдивската гимназия „най-ярката звезда в небосклона на българската просвета“.

Достойно място сред това богатство от културни и исторически забележителности, заемат и местата за отдих. Цар Сиемеоновата градина със своите пеещи фонтани е идеалното място за почивка след дълги градски разходки.  Паркът е проектиран от от швейцарецът Люсиен Шевалас и е обявен за паметник на парковото изкуство.

Plovdiv

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *