Някъде из Европа

Пътуване из френска Лотарингия

Lorraine, France

Културният и исторически регион  Лотарингия, на френски Лорен (Lorraine), не веднъж се е превръщал в ябълката на раздора между Франция и Германия. Днес той се намира на територията на Франция и представлява уникална смесица между културите на две от най-големите европейски държави. Най-значимите градове в Лотаринги са Нанси и Мец. Именно те са градовете, които трябва да посетите, ако искате да опознаете региона, да разгледате неговите забележителности и да усетите ритъма на живот в него.

Първо няколко думи за Мец. Градът е обявен за част от културното наследство на ЮНЕСКО, заради своята история, култура и архитекрура. Той съществува от приблизително 3000 години. Безспорно най-внушителната сграда в Мец е готическата катедрала. Тя впечатлява както със своята фасада, така и с размерите си. Друга църква в Мец, която си заслужава да посетите, е базиликата Сейнт Пиер. Тя е една от най-старите не само във Франция, но и в света. Ако искате да продължите разходката си из историята на града, посетете крепостните стени и градската порта. Ако предпочитате да разгледате днешния облик на града, разходете се из тесните централни улички, заобиколени от жълти варовикови сгради, в които се помещават магазини, кафенета и ресторанти.

Малък съвет: Проверете кога е пазарен ден. На площада пред катедралата се състои пазар, на който на доста изгодни цени можете да закупите какво ли не – дрехи, чанти, обувки и т.н. Образци на френската мода можете да намерите и в бутиците в пешеходната зона, но цените там не са за подценяване.

Metz, France

И няколко думи за Нанси. Нанси крие много забележителности, но това, което го прави прочут, е неговия площад. Площадът на Нанси далеч надхвърля представите ни за площад на провинциален град с население от приблизително сто хиляди души. Площад Станислас е изграден и наименуван на краля на Полша и дук на Лотарингия Станислав (на френски Станислас) Лешчински. Площадът е в стил рококо, богато украсен с арки от ковано желязо и златни орнаменти, заобиколен от красиви сгради. Там се намират кметството, операта, Музеят на изящните изкуства, фонтаните на Нептун и Амфитрита. Тленните останки на Станислав Лешчински се съхраняват в църквата Нотр Дам де Бон Секур. За средновековния облик на града напомнят катедралата и триумфалната арка.

Nancy, France

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *