Опознай родината, за да я обикнеш

Разходка до Троянския манастир

Троянски манастир

Иван ХаджийскиТази седмица решихме да се разходим до Троянския манастир. Станахме, пихме по кафе и тръгнахме. След малко повече от два часа бяхме в Троян. Градът запленява с възрожденския си чар. В миналото е бил известен със занаятите и керамиката си, а днес в Троян може да посетите Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства. В музея са представени изложби на керамика, дърворезба, народни облекла. Заслужава внимание и паметникът на Иван Хаджийски – един от основоположниците на българската социология.

Разходихме се по поречието на р. Осъм и оттам потеглихме към Троянския манастир. Той е третият по големина манастир в България и е построен преди повече от 400 години. Правят впечатление красивите стенописи, но за съжаление част от тях са в доста лошо състояние и се нуждаят от спешна реставрация. В Троянския манастир е намирал убежище дякона Левски. Можете да посетите скривалището му, както и малък музей, в който наред с черковна утвар е изложен таен сандък на революционерите. Сандъкът се отключва с няколко ключа, всеки от които бил поверен на различен човек – за по-голяма сигурност.

Междувременно бе станало пладне и монасите се събираха да обядват, а в манастирския двор се усещаше мирис на боб. Ние също бяхме поогладняли и решихме да похапнем в някоя механа в с. Орешак. Няма да ви разказваме колко вкусни гозби опитахме и колко приятна бе обстановката. Но ви препоръчваме и вие да се изберете някоя хубава механа и да опитате местните специалитети.

С. Орешак може да се похвали освен с механи и хотели, също и с Националното си изложение на народните и художествените занаяти. С предварителна резервация може да станете част от демонстрация на занаяти, а за любителите на ракията се предлага дегустация на прочутата Троянска сливова.

Уникалните музеи не свършват дотук. Продължете по поречието на реката до с. Черни осъм, където се намира природонаучен музей. А по пътя дотам се натъкнахме на старинно въжено мостче, свързващо главния път със селото.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *