Някъде из Европа

Сирмионе – средиземноморски чар на Лаго ди Гарда

Сирмионе, Лаго ди Гарда, Италия

Сирмионе е красиво градче в Ломбардия, разположено на живописния полуостров Сирмио. Бреговете му мият водите на най-голямото италианско езеро – Гарда. Характерни за Сирмионе са средиземноморската растителност и изпъстрените с цветове италиански къщи. През лятото градчето е изпълнено с туристи, най-вече немски и австрийски. Преди да го посетим, бяхме разгледали доста снимки в интернет и бяхме попрочели някоя и друга статия, но Сирмионе определено надмина очакванията ни. Когато попаднеш там, усещането е сякаш си в някой средиземноморски курорт. По бреговете са разположени красиви плажове, туристите се къпят в кристално чистите води на езерото, а някои играят плажен волейбол. Има много ресторантчета, където можете да хапнете местна риба и морски деликатеси, както и типичните пица, лазаня, талиатели. Не пропускайте да се събудите с чаша силно италианско кафе или капучино, а в следобдните жеги опитайте разнообразните видове сладолед в някоя от множеството джелатерии.

Замъкът Скалигери, Сирмионе, Лаго ди Гарда

Ако искате да посетите исторически и културни забележителности, Сирмионе определено има какво да ви предложи. Разходете се в историческия център на града, посетете замъка Скалигери, пещерите на Катуло и църквите „Света Анна“, „Сан Пиетро“ и „Санта Мария Маджоре“.

Замъкът Скалигери (Castello Scaligero) е построен през XIII век като пристанищно укрепление. Той е бил използван от флотата на управляващата фамилия Скалигери. Разположен е на входа на полуострова и днес е отворен за посетители. От кулата се откриват красиви гледки към езерото Гарда.

Пещерите на Катуло, Сирмионе

Пещерите на Катуло (Grotte di Catullo) представляват археологически парк, в който може да видите останки от богаташка римска резиденция, построена в края на I век пр Хр до началото I в. н.е., археологически музей и маслинова горичка, разположена между древните римски стени. Ако не говорите италиански най-вероятно няма да отделите голямо внимание на музея – при посещението ни всички надписи бяха само на италиански и в общи линии разгледахме колекция от керамика и картинки, за които нищо не разбрахме. Но пък посещението си заслужава, заради гледките, които се откриват към езерото и плажа Ямайка, на който отидохме веднага след това.

Gledka ot Grotte di Catullo

Църквите „Света Анна“, „Сан Пиетро“ и „Санта Мария Маджоре“ ни заплениха със спокойствието и уединението, което излъчват, със своята древност и достолепност. „Света Анна“ е построена през XII век, „Санта Мария Маджоре“ – през XV, а „Сан Пиетро“ – през далечния VIII век, но е реновирана през XIV. В храма „Сан Пиетро“ се впечатлихме и от начина, по който молещите се палят свещи: пускаш стотинка – светва лампа. Когато пуснеш монета в касичката, светва лампичка, която имитира свещ. Тежестта на монетата пък определя продължителността, в която ще „гори свещта“.

Sirmione, Lago di Garda

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *