Някъде из Европа

Ставрос – слънце, плаж, море… защо не в Гърция, защо не на Халкидики?

 

Ставрос, Гърция

Ставрос е гръцко селце, разположено на Халкидическия полуостров, с население от близо 3500 жители. Предлага идеални условия за туризъм като съчетава красива природа, възможности за релакс и забавления по балкански.

Бреговете му мият водите на Орфанския залив, а плажната ивица е типично по гръцки широка и дълга докъдето ни стига погледът. Може да се разположите директно на пясъка или пък под сянката на чадърите на някой от шезлонгите. Тук следва да споделим малката подробност, че поръчвайки нещо за пиене или хапване, получавате шезлонг, столче, масичка и чадър напълно безплатно. Истинска наслада е да се излегнеш на шезлонга под лъчите на жаркото слънце или под приятната сянка на чадърите с чаша фрапе в ръка, усещайки морския бриз, а пред очите ти златният пясък и безкрайното море.

Ставрос, Халкидики, Гърция

Възможности за разходки също не липсват. Дали ще изберете да се разходите край морето, да послушате вълните и да се порадвате на палмите по крайбрежието, ще отидете на шопинг по търговската улица или пък ще се изкачите до Горен Ставрос, все няма да сгрешите.

Горен Ставрос, Гърция

Горен Ставрос е старата част на селото и там можете да разгледате старата гръцка архитектура, както и да се порадвате на панорамна гледка към морето и плажа. Освен това там се състои традиционен пазар, на който се предлагат маслини, зехтин, сирене фета, прясна риба и много други морски деликатеси (за мен най-впечатляващи си остават октоподите).

Ставрос, Горен Ставрос

Природата в Ставрос ни очарова със своето многообразие. Селото е сгушено между морето и планината, като в Долен Ставрос сушата отстъпва място на водите на Средиземно море, а Горен Ставрос е заобиколен от борови гори. Растителността е разнообразна – от иглолистни дървета до палми, портокалови дръвчета и зокуми. Климатът е топъл и влажен – валежите са силни и чести дори през лятото, но температурите са високи, а водата – топла, като плажът продължава до към седем часа вечерта.

Ставрос е любима морска дестинация на много сърби, които са преобладаващата част от туристите. Освен тях в Ставрос ще срещнете и много българи и македонци. Поради така оформилия се профил на туристите, местните са научили по някоя друга нашенска дума, а в таверните има менюта на български.

Местното население се занимава предимно с туризъм. Освен хотелиери, ресторантьори и търговци, в селото има и рибари. На плажа също можете да видите тук таме гърци – понякога излежаващи се на пясъка, но по-често на кея – където ловят риба, пият узо и се забавляват.

 

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *