Някъде из Европа

Страсбург за един ден

La Petit France Strassburg

 

La Petit France Strassbourg

Страсбург е френски град, най-големият в историческия регион Елзас. Името му се превежда като Градът на пътищата и като такъв той многократно е преминавал ту към Франция, ту към Германия. От векове наред той е играел ролята на културен мост между двете съседни държави като немското влияние може да се усети и до днес в атмосферата на града.

Страсбург впечатлява със своя чар и красива архитектура. Местата, които не бива да пропускате, са Площадът на катедралата, кварталът Малката Франция и европейските инситуции.

La Petit France Il, Strassbourg

Площадът на катедралата, както се досещате, е мястото където е разположена катедралата. Става въпрос за катедралата Нотрдам, която е най-високата във Франция и четвъртата по височина в света. Изградена е в готически стил, като острите форми допълнително подчертават височината й. Известна е с астронимическия часовник, който освен часа, показва и местоположението и движението на небесните тела. Друга забележителност на Площада на катедралата е къщата Камерцел, чиято фасада е покрита с изящна дърворезба. Принадлежала е на търговска фамилия, а днес действа като заведение, където можете да се насладите на чаша кафе и прекрасна гледка към катедралата.

Place de Cathedrale Strassbourg

Кварталът Малката Франция е едно от най-живописните места в Страсбург. Красиви къщички от XVI и XVII век, някога принадлежали на рибари и мелничари, ще ви пренесат в Ренесансова Франция. Кварталът е обявен за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

La Petit France Strassburg

Страсбург е седалище на голям брой европейски институции, сред които Европейският парламент, Съветът на Европа, Европейският съд за правата на човека. Посещението им си заслужава, заради моредната им архитекрура и голямото им политическо значение за Стария контитент. До там можете да стигнете с корабче по река Ил или както го правят французите – с колело.

EU Parliament Strassbourg

За тези от вас, които разполагат с повече време в града, Страсбург предлага разнообразни музеиЕлзаският музей, Музеят на шоколада, Пивоварната на Хайнекен… Добре е да знаете, че през първата събота на всеки месец, входът за всички музеи в Страсбург е безплатен от 10:00 до 18:00ч.

Strassbourg za edin den

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *