Някъде из Европа

Там, където се срещат Швейцария, Франция и Германия

Базел, Швейцария

Базел е място, където се срещат Швейцария, Германия и Франция. Градът е швейцарски (що се отнася до брой на населението се нарежда сред трите най-големи швейцарски градове), атмосферата в него е сякаш немска (но не точно), хората говорят на немски (но дори да владеете езика добре, ще ви е трудно да разберете местното наречие), а от време на време се чува и френска реч. Като всеки голям град и Базел има своите предградия, някои от които се намират на територията на Швейцария, а други – в Германия и Франция. Можете съвсем спокойно да закупите билет за градския транспорт и да се качите на някой трамвай, който да ви отведе в Германия или Франция, а граници (въпреки че Швейцария не е в ЕС) няма.

Базел

До Базел най-лесно се да стига със самолет. Много компании, сред които и нискотарифните Уизеър, летят до летище Базел-Мюлуз-Фрайбург. Както подсказва името му, летището е международно и обслужва Швейцария, Франция и Германия. Кацайки на летището, не забравяйте да следите табелките, които указват към коя държава води съответният изход. Но дори и да сбъркате, не е голяма драма. Същинска граница няма, нито каквито и да е полицейски проверки. Всъщност границата между Швейцария и Франция преминава през самото летище. Ориентир са пак предимно надписите, които в швейцарската част са първо на немски, а във френската – на френски. Крачейки из летището, няма дори да усетите кога сте направили стъпката, при която единият ви крак е в Швейцария, а другият – във Франция. Но стига за летището, нека кажем и няколко думи за Базел.

Базел, Старият град

Базел е красив, но скъп град. Високият стандарт личи по лъскавите витрини и красивите фасади на сградите. Особено очарователен е Старият град. Тесни павирани улички водят до скрити площади, църкви, статуи и фонтани. Емблематична за града е Базелската катедрала. Тя се отличава не само своите размери, но и с характерния си червен цвят и цветни плочки, наредени по покрива (които между другото се срещат и на други места из града). Друга знакова за Стария град сграда е тази на кметството. Тя също е обагрена в красив червен цвят и цялата е изрисувана с фрески. Минете през някоя от арките и ще се озовете във вътрешния двор, където сградата разкрива пълния си блясък.

Пазарът пред кметството на Базел

Отпред пред кметството се намира градския пазар. Търговци съблазняват минувачите с колбаси, сирена, пресни плодове и зеленчуци, а цветарските щандове са истинска радост за окото. В опит да спечели стомаха, а чрез него и портфейла на купувачите, търговец на швейцарски сирена предлага на минаващите да опитат от продукцията му. Опитваме и ние – сиренето е наистина вкусно, с леко солен вкус, деликатен аромат и зърнеста структура. А цената е пренебрежителна – някакви си 50 швейцарски франка за килограм (близо 100 лв). Кимаме одобрително и продължаваме напред, за да видим река Рейн, прекосяваща града, с мостовете над нея, да се пошляем  из търговските улици, а защо не и да се повозим на виенско колело и да посетим някой от многото базелски музеи.

Мост над р. Рейн в Базел

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *