Някъде из Европа

Търгу Жиу – между изкуството и прагматизма

Търгу Жиу – главният град на окръг (жудец) Горж, е разположен на брега на река Жиу и е с население около 78 000 души. Има данни за съществуването му още от римски времена като с течение на времето селището е сменяло неведнъж своята принадлежност в качеството си на местно търговско средище и вход към дефилето на разсичащата Карпатите р. Жиу. През ерата на социализма се развива като миньорски град.

Съвременното име на областта, която Търгу Жиу оглавява – Горж, е със славянски (български) произход и е в резултат на опростяване на наименованието Горно Жиу (т.е. горното поречие на р. Жиу). Аналогично и наименованието на съседната област, в която главен град е Крайова – Долж, произлиза от названието Долно Жиу.

В центъра на този малък и привидно скучен град са разположени университет и общински футболен стадион. Интересното е, че макар и Търгу Жиу да е приблизително с населението на родния Перник, стадионът е модерен и с вида си засенчва което и да е българско игрище.

University of Targu Jiu in Romania

На пръв поглед градът няма какво да предложи – просто още един социалистически миньорски град. Но в действителност Търгу Жиу заслужава да му отделите един ден, за да го опознаете.

Малцина у нас знаят, че в едно от близките села е роден и отраснал бащата на модерната скулптура – Константин Брънкуш. Учи изкуство в различни градове преди да се озове в Париж и да стане ученик на Огюст Роден. Не след дълго обаче го напуска и изрича известните си думи: „В сянката на големите дървета не расте нищо“.

Чрез творбите си той става един от най-известните скулптори на XX век и най-популярният румънски творец. След престоя си в Париж Брънкуш се завръща в родния край и през 1937 г., по поръчка на вдовиците на румънски войници загинали в Първата световна война, създава ансамбъл от паметници, които биват разположени из центъра на Търгу Жиу.

Разходете се в централния градски парк и още на входа му ще видите „Портата на целувката“ (Poarta sărutului).

Portata na celuvkata v Targu Jiu, Romania

Продължете направо и ще стигнете до „Масата на мълчанието“ (Masa tăcerii), чийто символизъм се простира от Тайната (Последната) вечеря и дванадесетте стола, представляващи апостолите, до последната вечеря в семейството на войник, отиващ на война.

Masata na mylchanieto v Targu Jiu, Romania

След като подминете „Масата на мълчанието“, ще стигнете до крайбрежната алея, която е осеяна с множество пейки, и ще откриете една красива гледка към пълноводната р. Жиу. В непосредствена близост е изграден малък ВЕЦ, затова и реката тук е придобила по-впечатляващи размери. В северния й край пък се е образувал остров, подходящ за допълнителни разходки.

Targu Jiu, Romania

Тръгнете в обратната посока, пресечете главния площад и вървете в продължение на около километър докато се натъкнете на друг малък парк и неговата забележителност – „Безкрайната колона“ (Coloana Infinitului), позната още и като „Колоната без край“ (Coloana fără sfârșit).

Park v Targu Jiu, Romania

Тридесетметровата скулптура е препратка към вярванията на много от традиционните култури и олицетворява връзката между земята и небето. Безкрайната колона засяга и друг мотив от творчеството на Брънкуш – идеята за безкрайността, въплътена конкретно тук в повторяемостта на идентични ромбоидни фигури.

Bezkrajnata kolona v Targu Jiu, Romania

 

И като за финал, ето една препоръка от мен – върнете се на крайбрежната алея в централния градски парк. Там, в компанията на любимия човек, седнете на някоя от пейките с изглед към реката и останете да се насладите заедно на залеза, както и на нощния пейзаж. Гарантирано е, че това изживяване ще остави траен спомен!

Kraibrejnata alea na Targu Jiu, Romania

Автор: Петър Карагьозов

 

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *