Пътувай вкусно

Традиционни гозби по самоковски

Samokovski zelnik

1.            Самоковски зелник

Самоковският зелник е известен не само в района на Самоков, но и в цяла България. Характерно за него е, че въпреки наименованието „зелник“, в него не се слага зеле. Бабите казват, че е зелник, защото се приготвя с нещо „зелено“ – най-често с праз лук. Ако искате да опитате автентичния му вкус, не пропускайте празника на Рилския зелник, който се провежда ежегодно през месец юни в с. Бели Искър.

2.            Пръжки с лук

Самоковецът е балканджия, той е свикнал на суров климат и питателна храна. Под питателна разбирайте силна, калорична храна, която помага за справяне с трудните климатични условия. Такава храна са пръжките с лук, идеални не само за зимните вечери, но и за есента, пролетта, а който си обича – и за през лятото.

3.            Картофи с разсолница

Няма как в Самоков да минем без картофи. Все пак във и около града се отглеждат най-вкусните сортове. Но за разлика от пръжките с лук, картофите с разсолница са типично зимно ястие. Не за друго, а защото разсолница има само през зимата.

4.            Качамак с масло и сланина

Самоковецът обича качамак от далечни времена. Но само сиренето не е достатъчна добавка към него. Както казахме по-горе, в планината се ядат по-силни храни, затова качамакът в Самоков чудесно се съчетава със сланина и масло.

5.            Боб в гърне

Боб в гърне – няма как да не е вкусно. Приготвян дълго на бавен огън. Бобът не е какъв да е, а радуилски – един от най-качествените в страната. И понеже самоковецът рядко е вегетарианец, с радост би добавил суджук или сланина.

Списъкът може да продължи още – вариво, кокошка с кисело зеле, супа от киселец или коприва… сещате ли се за още нещо?

Още на тема Самоков: http://vijsveta.com/5-pri4ini-da-jivee6-v-samokov/

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *