Опознай родината, за да я обикнеш

Тракийски паметници, които трябва да посетите

trakijski dolmen

От времето на траките по българските земи са останали предимно светилища и гробници. Те ни отварят вратите към отдавна отминали времена и ни дават ценни насоки към разбиране живота и вярванията на предците ни. Тук сме събрали едни от най-добре запазените и заслужаващи посещение паметници на тракийската култура. Списъкът не е изчерпателен, а ако искате да го допълните с някое друго светилище, гробница или значимо място, не се притеснявайте да го направите, оставяйки коментар.

1.Казанлъшката гробница

Казанлъшката гробница е случайно открита през 1944г. Състои се от три помещения – преддверие, коридор и гробна камера. В нея са погребани двама души – мъж и жена. Това, което прави Казанлъшката гробница известна в цяла България, а и сред историците от цял свят, са стенописите, с които е украсена. Техният автор не е известен, но пък стенописите са сред най-добре съхранените произведения на изобразителното изкуство от този период (IV – III век пр. Хр.).

2.Перперикон

Перперикон е свещен скален град с хилядолетна история. Според историците е обитаван от 8000г. пр. Хр. до XIV век, когато е разрушен от турците. И до днес се виждат следи от издълбани в скалите храм, стаи и обзавеждане (следи от врати, столове, легла), запазени са делви, в които се съхранявали хранителни продукти, там е и олтарът на жрицата, която е била втора по значимост в античния свят след тази в Делфи (именно в Перперикон е предречено, че Александър Македонски ще бъде велик завоевател и ще стигне чак до Индия).

Перперикон
Перперикон

3.Тракийски култов комплекс при Старосел

Тракийският култов комплекс при Старосел се състои от шест храма и няколко царски погребения. Засега за туристи са достъпни само два от храмовете – храмът на Четиньова могила (от снимката) и храм „Хоризонт“. Те не са разположени непосредствено един до друг, така че ако искате да посетите и двата, проверете маршрута или попитайте на място, когато стигнете до един от тях. Храмът на Четиньова могила е по-голям и има свидетелства, че там се провеждали церемонии, свързани с култа към Великата богиня майка, нейния син Слънцето и Орфей.

Starosel
Тракийски култов комплекс при Старосел

4.Татул

Татул е култов комплекс, изсечен в монолитен къс скала. Състои се от два саркофага, легло за главния олтар и кладенец. Наоколо са били изградени глинени олтари, върху които са извършвани жертвоприношения. Все още се забелязват издълбани улеи, по които да се оттича кръвта на принесеното в жертва животно. Археолози са намерили керамика с произход Мала Азия, Егейските острови и Микена, която свидетелства идването на поклонници от тези места. Саркофагът с форма на изсечена пирамида е единствен по рода си и няма аналог нито в България, нито извън нея.

Tatul
Татул

5.Мезешката гробница

В Мезешката гробница се влиза през 20 метров коридор (дромос), следват две правоъгълни преддверия и кръглата погребална камера. Изградена е от каменни блокове, на места свързани с железни скоби. Отгоре е покрита с могила, достигаща височина 14-15 метра. Гробницата е използвана многократно и се смята, че е била семейна гробница на тракийски аристократ.

Trakijska grobnica krai selo Mezek
Мезешка гробница

6.Жаба могила

Жаба могила е висока 20 метра могила, която е била заобиколена с ров, пълен с вода. Там живеели жаби, откъдето идва и името на могилата. В могилата са открити гробница мавзолей и светилище. Днес за посещение е отворена само гробницата. Била е използвана два пъти. След първото погребение е останала отворена за поклонници. При второто погребение е погребан знатен тракиец, заедно с колесницата си, теглена от коне, чиито кости са открити от археолозите. След погребението входът е бил затворен с камъни.

Jaba mogila
Жаба могила

7.Беглик таш

Беглик Таш е все още в процес на проучване и теориите какво всъщност представлява още не са доказани. Безспорно е едно – в скалите древните траки издялали различни неща, служещи за изпълняване на ритуали. Открити са жертвеник, трон на Върховния жрец, от който той наблюдавал ритуалните игри, къща на оракула, „брачно ложе“, в което жрецът и жрицата представяли брака между Богинята майка и Бога Слънце, символи на мъжкото и женското начало, слънчев часовник и други.

Beglik Tash
Беглик Таш

8.Свещарската гробница

Свещарската гробница е царска гробница, в която вероятно е погребан гетският владетел Домихед. Украсена е в духа на елинистичната култура, пречупена през погледа на тракийското племе гети.  Входът е украсен с колони с йонийски капители, а блоковете под свода се поддържат от фигурите на 10 жени с вдигнати нагоре ръце. Работата на скулпторите и художниците е останала недовършена, от което съдим, че погребаният в Свещарската гробница владетел е умрял преждевременно. Гробницата е включена с Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

9.Александровкса гробница

В Александровксата гробница е погребан богат тракийски владетел, чието име не е достигнало до нас. През дълъг 15 метра коридор се достига до правоъгълна камера, последвана от кръгла. Цялата гробница е украсена със стенописи, изобразяващи различни сюжети. Стенописите са сравнително добре запазени, а точно копие на гробницата е изградено в Музея на тракийското изкуство в Източните Родопи, построен в непосредствена близост с помощта на японското правителство.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *